Омагьосаната драконова гора

Патриша Рийд

Изключително свежа поредица, до която освен по силите на гугълотърсенето на заглавия с дракони или много объркани приказки, вероятно няма да стигнете, особено ако разчитате само на книги на родния ни език. И ще пропуснете едно откачено и хихикащо приключение, започнало като размисли върху предопределението и различността, и то  когато въпросите се поставят в средата на обективно погледнато приказно кралство със всичките му очаквания и тропи за външен вид, поведение и най-вече – за идеята на хубавия финал, и стигнало до епика на нестандартното в класическото фентъзи. Честно казано – началото бе повече по моя вкус, но дори и най-добрата идея има своето развитие понякога не в най-предпочитаната от читателите посока. Или поне не в моята предпочитана посока.

Едно кралско семейство произвежда дъщери на конвейр – красиви, русокоси, сравнително тъпи и обожаващи ръкоделие, свирене на арфа и бални танци. Но отнякъде им се пръква и една чернокоса, интелигентна, смела и буйна принцеса, със склонност към фехтовка, магии и готвене, каквато естествено е напълно неприемлива за която и да е фамилия с капка благородническа кръв в нея. Само че светът си има сценарий, и всяка принцеса трябва да се омъжи за принц, и да си народят те принцеси и принцове, и да произведат общо взето материал за петдесетина приказни сценарии с отвличания, омагьосвания, и награди за смелчаци. Обаче нашето момиче отказва да бъде синята панделка на първенство по русокоса тъпотия, и намира своя изход в пещерите на драконите, които биват така добри да не я изплюскат под формата на тъмнокоса тарталетка. Е, поне не веднага. И бунтарката ни става асистент на една позастаряла драконица, вземайки позицията на принцеса на дракона, което вярвате или не – не изисква влюбване, довличане през девет села в десето и държане за метална верига към бял камък, както е в нашите отколешни предания. Западът дори и в драконите си е някак цивилизован.

Феминистичната ни принцеса започва свободния живот на истинска жена с амбиции, интерес към магиите, книгите и кулинарията, както и задушевните разкази с древни същества, но идилията ѝ бива нарушавана на равни интервали от време от изискващи изпълнението на сценария спасяване на принцеса герои, принцове или трети синове на бедни търговци с амбиции. Където не помага крещенето, точилката и словесния тормоз, се намесват и драконите, наминаващи за малко готвене в метални доспехи на бавен огън, но приказните герои са силни и настояват сценария да се спазва. В картинката се намесват обаче и изсконните врагове на гущеровата раса – магьосниците, пиещи сили от природата и унищожаващи я с това си търсене на власт и могъщество, та покрай упоритите ухажори с метални клечки за зъби в ръка се появяват и някои истински заплахи, срещу които вярвате или най-доброто средство е сапунена вода с лимон. Така де, дори магьосниците трябва да си мият повече ръцете в магьосническите училища, иначе стават твърде лесни жертви на хигиената.

Има и чародейци, вещици, елфи, омагьосани животни, живи гори, своенравни котки, мутирали зайко-магарета, и въобще към двеста кофи с приказни герои, опитващи да се еманципират от предопределението с цел да намерят своят желан, а не натресен от разказвача финал. И всичко това залято с реки от хумор, приключения, задявки и намигания към всяка възраст на четящия, съвсем като в супер екранизация на Дисни, но с разликата, че тук откровеността е повече на почит, и когато на някой му се повръща от птички и цветчета, той си повръща кротко върху тях, а не въздъхва тежко и не гледа с големи бели трептящи кръгчета в очите. Реализъм в нереалното? Може, когато не пресолява манджата, а тук действа като пиперлива подправка на изящен десерт. Заслужава си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.