Потайните тъмности на Грим

Адам Гидуиц

Странното име на Адам Гидуиц е най-вероятно да сте срещали в една книжка, наречена подчертано иронично И какво? Ще ставаш джедай?, но нищо не е възможно да ви подготви за това, което ви чака в шарените светове на героите на Грим, с които се случват уж обичайните сценарии на неизбежно мракобесие, но този път – малко по-извратено различни, с много черно чувство за хумор и тотално непредвидими обрати, които запазват главните герои общо взето на едно парче по силата на чудо от нечие амбициозно божество. Дали това са детски книжки? Хм, ако децата ви искрено си падат, а не се страхуват от Момо, Слендърмен и Торбалан – тогава твърдо да. Но ако нощното напикаване е актуална тема в домакинството ви, както и постоянно запалените лампи в коридора, забраненото пространство под леглото и задължително запълнените тъмни ъгли – още наречени фен шуй за бъзливи хлапета – то, хм, изчакайте ги да станат на една добра възраст, когато дори гей листовка няма да ги мръдне в непукизма им, преди да ги запознаете с Гидуиц.

Това са истинските истории на Хензел и Гретел и Джак и Джил, между другото – роднини, както и почти всяка приказка на Грим и Перо в най-черните им нюанси, непропускащи никое чудовище или извратен сюжет, станали част от личната приказна съкровищница на почти всяка нация, включително и нашата. За пример – историята в последната част на трилогията повтаря почти дословно най-мрачната легенда на любителите на динки от сборника с македонските приказки на Дежа букс. Мда, главата в сандъка и после костите в чорбата, детинщини, нали. Но точно тук дори и този наивитетен хорър не е най-лошото, което може да достигне две дечица. Естествено, че ще бъдат направени достатъчно опити, някои общо взето успешни, да бъдат изядени, изкормени, обезглавени, отровени, удушени, лишени от душите им чрез добре премерено изтръгване на сърцето през устата, подложени на плеяда от психологически тормозилни техники в дебрите адови, и каквото друго се сетите.

Няма да се мине съвсем без жертви, някой и друг крайник е малка цена в доста ситуации, където изборът общо взето се свежда до осакатяване или смърт. Семейните проблеми са в основата на всяка страшна история, независимо дали става въпрос за насилие, незаинтересованост или страх от обвързване от родител към дете. Всяка приказна ситуация има своето настоящо отражение и самите паралели с реалността са може би по-зловещи и от  най-странния ужас. Но и помагат вероятно на малкия читател да се справи с деня си такъв, какъвто са му го подготвили роднините. Няма място за извинения, а само за борба до абсолютния възможен край. Урок за живота между приказките, и приказките в живота като средство не за бягство, а за печелене на съмнително предимство в обществото, в което сме принудени да съществуваме някак. Мрачно забавление с още по-тъмна поука, какво повече да търсите от псевдо детския хорър.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.