Десетата жертва

Робърт Шекли

Ако случайно не сте си направи извода от полу-голите руси мацки с гигантски патлаци в ръцете – да обясня бавно и без задръжки, че става дума за класически пълп, с трупове на камари, безразборен секс и почти липсваща дълбока емоционалност или драматичен характер у героите. Но е Шекли. Което ви гарантира тънкия хумор, безупречната фантастична среда и пълнокръвния сюжет с обрати, заслужили си филмирането им в шедьовър на абсурдизма.

Историята е повече от елементарна, и същевременно гениална, напомняща на Чистката, но много по-овладяно и интелигентно. Далечно, или не чак толкова, бъдеще. Агресията е овладяна чрез международна игра на стражари и апаши, или по-скоро на убийци и жертви, като участието е напълно на доброволен принцип, и даже се заплаща. Условията са малко по-добри от тези на местния Биг брадър – имаш десет битки, в пет от тях си жертва, в останалите – преследвач. Жертвите не знаят кой ги преследва, а техните убийци имат цялата нужна информация. Няма времеви ограничения, няма оръжейни ограничения – кой както, когато, където може свитва другия. Гърмящи сутиени, експлоадиращи ботуши, случайно побутване от склон – всичко върши работа. Парите са добри за живите, а мъртвите ги погребват прилично. Но ако убиеш не който трябва – ами, глобичка. Затвор? Не, глобалните проблеми не се решават с хуманизъм, а с добрата стара анихилация.

Как тогава можеш да вкараш каквото и да е чувство за хумор в очевидно добре уредена и узаконена касапница за адреналинолюбци? Само ако е много черно, естествено. Така убийците могат и да се влюбят, могат и да им се активират биологичните часовници, да се замислят за женитби и съвместни живота без пищови под възглавката, макар че представете си колко топъл и стабилен брак би се оформил, ако единия партньор има карт бланш за това да пречука другия без наказание, че даже и пари и власт ще придобие. А си шавнал вляво – и оп, куршумче в мозъка. Така се гарантира и вярност,  и отдаденост, и чорапите в пералнята, и капака на тоалетната чиния свален, и космите в носа остригани. Мечта. Мечтата на Шекли? Или може би неговия кошмар? Забавно е по най-идиотския начин, да си знаете.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.