Удивителната и изключителна приказка за Мирър и Голиат

Ишбел Бий

Направих най-красивото си ревю на книга, но само насън. Толкова хубаво ми се получи, искрено, пърхащо, затрогващо всяко ледено сърце. Можех ли да го напиша – можех, но оставих емоциите да поутихнат докатo съм способна да опиша тайфуна от емоции, създал ми се от иначе малката книжка на Ишбел Бий, така че да не прилича прекомерно много на леко непохватно и смущаващо обяснение в любов към книжно тяло. Защото това е ефекта на Мирър и Голиат – просто се влюбваш. Знам, че е грешно да съдиш за една книга по корицата, знам че е изключително незадоволително да имаш гигантски очаквания, които е почти невъзможно да бъдат запълнени от който и да е гениален ум. Но тази книга е точно толкова невероятна, колкото е корицата ѝ,  и точно толкова е изумителна, колкото сте чували, че е.

Историята на Мирър и Голиат може би няма да допадне на всеки. Тя е за онзи, специалния вид хора, които трябва просто да си измислим някакво тайно ръкостискане или кимване като в супертайна масонска ложа. Тя е за тези, които не ги е страх да се взират в непрогледния мрак, защото там виждат звезди. Тя е за онези, които стоят нощем заслушани в зловещите проскърцвания на стара къща и се усмихват, защото знаят, че феите са си организирали пак бал. Тя е за онзи, специалния вид душевни странници, които и сред най-буйната и емоционална компания в хитово заведение, не правят нищо друго, освен да зяпат странно вписващата се в интериора картина на жена, в чийто поглед можеш да откриеш вездесъщата разлика между самотен и самодостатъчен. Едни ей такива хора, невероятни ходещи вселени живеещи реалността, когато трябва, но и пътуващи в нереалното, когато им се прииска. Не се срамувайте , ако не сте сред тях, но пък винаги можете да помечтаете.

Самата книга трудно се описва, също като първия поглед изпълнен с любов, който сме уловили случайно от очите, за които винаги ще копнеем, или трепета на целувката, чакана с години и считана за почти невъзможна. Книгата е като странен комплект от зловещи кутийки – матрьошки, всяка криеща минало или бъдеще, разбъркани на принципа, че времето е толкова предвидимо, че чак управляемо. Това е стиймпънк в най-поетичната му форма, дарк фентъзи с викториански привкус, очарователна елегия за любов, много внимателно вмъкната между редовете. Египетски богове, демонични повелители на отвъдното и безмилостната еманация на чаровния принц Смърт; печално известни отровители, къщи, изпълнени с трупове в стените и странната истина за Джак Изкормвача; червенокоси вещици, мастилени очи и души, тиктакащи в ритъма на вечния живот. Но най-вече – детеубийци, ликантропи и пътуване през времето.

Представете си как откривате на тавана отдавна забравена, но не от вас или някой, когото познавате, кутия, съдържаща парче от строшен абаносов бастун, копринена кърпичка с деликатни капчици засъхнала кръв и часовник с изумителна красота, но някак изпразнен от душата на времето. Историите се раждат пред погледа ви, завъртат се и полудяват, докато разкъсват континиума саморазказвайки се, уж без ред, но в най-приемливата за ума ви последователност. Това за мен е ефекта на Мирър и Голиат, чиито имена усещам се все още шептя напълно безотговорно и случайно, призовавайки духове, които даже не са се родили все още. Прелестен хаос, подреден по начин, който се усеща като правилен. Тъмна магия, дето влиза през очите и поема бързо към сърцето, което гали със заплашителната хватка на много ревнива любовница. Диво приключение, което е било и ще бъде, а ние сме там някъде между частиците време, където е топло, и има усмивки и само сега. Книга – сбъдната мечта…

 

2 thoughts on “Удивителната и изключителна приказка за Мирър и Голиат

  1. С две думи – манджа с грозде. Благодаря за предупреждението, ще я пропусна.

    • За мен е една от най-красивите книги, които съм чела, но предполагам всичко опира до това, какво те прави ако не щастлив, то поне доволен, докато го четеш.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.