Роуз

Холи Уеб

Една очарователна поредица, съчетаваща красива викторианска приказка с магични и стиймпънк елементи , призраци, телекинеза, телепатия и демони от непознати измерения, която би стоплила както по-класически настроените вкусово възрастни, така и децата, които с блеснали очички попиват всякакви вълшебства, стига да са разказани майсторски. А Холи Уеб го умее това с разказването. Повествованието започва от тъмните и тесни стаи на сиропиталище за малки момиченца, каквито явно във всяка вселена поне в един период, смущаващо напомнящ дикенсова песен, биват изхвърляни на конвейр в студените нощи пред църкви и къщи в кошници без специфични белези. Точно такава е и Роуз, чиято история ще ни радва, разсмива и очарова в цели четири книжки, две от които можете да прочетете дори на български.

Малката ни Роуз бива наета за обикновено слугинче от богато семейство, оказало се домакинството на кралския алхимик, за когото превръщането на каквото и да е в злато е просто ежедневие. Новите ѝ колеги и господари се оказват почти без изключения читави хора, има храна по три пъти на ден, даже килерче, което да нарече своя стая – за какво повече да мечтае едно сираче. Освен да бъде магьосница в свят, където магията е високоплатена професия, недолюбвана от простолюдието на равна нога с лихварите, адвокатите и политиците. Но когато можеш да направиш на буца злато дори порцелановия трон с целия му прилежащ ароматен пълнеж – думата богатство направо губи значение. А малката ни Роуз, хем добродушна и простовата, хем обръгнала на трудности и високо адаптивна към с каквото там реши животът да я замери – се озовава в средата на магията, и то с отключила се дарба, каквато дори и най-старите магьоснически фамилии трудно биха отгледали чрез контролиран инцест. Приключенията започват!

Срещу малката бъдеща магьосничка се възпряват опитна омайница с вампирски вкусове, отвъдземни духове с много добър апетит за жизнена енергия, ледени вещери с технологични познания, венециански свръхамбициозни магове с жажда за власт, бандитски шайки от крадци и убийци с медиуми на своя страна,  и какви ли не още видни противници, дето нямат и една логична причина да бъдат победени от едно талантливо, но все пак невръстно момиченце, ама хей – това е силата на приказката. С доброта, бърз ум и приемане без паника на всяко положение Роуз успява да сътвори чудеса от храброст, в които магичните способности дори не са основния ѝ коз. Чудесна история за ледени зимни нощи пред камината, с чаша какао и мека завивка. Без възрастови граници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.