Бащите на ужаса

Лъвкрафт, Дънсейни и Ходжсън

За страха е написано много, изговорено много, изкрещяно много. Понякога резултатът е добър, друг път посредствен, трети – меко казано жалък. Но в началото, ако не на времето, то поне на съвременната литература на ужаса, наизлязла от кошмари и тъмни желания, за страха се е говорело с уважение, преклонение и примирение пред съдбата да бъдем само миниатюрни пионки в игра на гениални, но лишени дори от дъх емпатия космически същества. Лъвкрафт, Дънсейни, Ходжсън – три имена, вероятно разтърсили цялото читателско войнство на образования свят преди повече от век с идеите си за апокалипсис, дебнещ зад ъгъла и неподбиращ според греховете, а вероятно според вкуса на плътта. Защото хората са плячка, и само собственото ни високомерие пречи да погледнем нагоре и да съзрем по-високото стъпало в хранителната верига.

За Лъвкрафт е говорено многократно, защото ако има връх на планината на страха и лудостта, то той е неговия безспорен господар. Красив стил, готически, но поетичен, леко архаичен, смущаващ и внушаващ страх не просто в душата, а някак в костите, карайки те да усещаш студ от всяка клетка на тялото си и да надничаш със свита душа през прозореца, вперил очи към небето и търсещ признаци за неизбежното пришествие на Ктхулу и компания.

Лорд Дънсейни досега не е бил издаван на български, и макар че аз бих предпочела неговите приказки на макабреното, създаващи атмосфера наприлична на истинските истории на Грим, но ако е възможно – дори хиляди пъти по-безпощадни, то Боговете на Пегана би ви дала добра представа за стила му и грандоманските идеи, понякога трудни за възприемане, но изключително впечатляващи за всеки търсач на различното.  Една цяла нова религия се възправя пред вас, отричайки всички останали, унищожавайки всякакви други божества, пророци и възможности, като в началото е спящия бог, чието събуждане ще значи край на вселената, а властта е в ръцете на същества отегчени и склонни към усмъртяване на кратковременните жители на планетата ни. Всичко се върти най-вече около смъртта, болката и забраната откъм познание за истинските правила на света, а цивилизацията, търпяща игрите на Пеганските богове бавно върви към заход и забрава. Като дессетки други, за които дори споменът не е успял да се превърне в приказка.

Ходжсън приема ролята на разказвач зад кадър чрез разкриването на таен дневник на същество видяло не просто последните мигове на планетата ни, а може би и края на самото време, по силата на тъжно проклятие, или лудост, или пророчество, случило се само зад затворените клепки на един избран от неведомото ум. Една самотна къща се оказва портал или по-скоро ограда, пазеща реалността ни от истинските господари на началото и края. Нейни обитатели са възрастен особняк и смутената му, но някак отказваща да играе игрите на боговете сестра, и вярното им до абсурдност куче. Тази малка групичка трябва да се пребори с орди свинехора, излизащи на пълчища като морлоци от ядрото на земята, надвиснали във вечен сън божества от всички изкуствено заровени вери, и цялото време, биещо се по най-мръсния начин с правилата на неговото протичане, като обрича телата на разпад, но не и преди да им е показало измеренията на тяхното нищожество в сравнение с всичко останало и непознато. Наприличва съмнително много на най-голямото наказание в света на Адамс – да се възправиш в ролята си на прашинка пред истинските измерения на Космоса.  Дали ще успеят, питате? Кой досега е победил времето?

Трима автори от един калибър, но с различен стил, различни страхове, различни начини да ни накарат да изгубим всяка трошица надежда пред портите на космическия ад. Изключително елегантно мъчение за мира на душата, изящно тормозене на ума в нощта и възпитано убиване на спокойния, праведен сън. Само за смелите, но не и безразсъдните.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.