Панаир на книгата 2017 а.к.а дива коледна вакханалия а.к.а стотина начина за оползотворяване на коледен бонус

Не правя често разни гайдове за пазаруване, но пък за всичко си има първи път… или пък втори, като пишеш от десетина година и имаш към хиляда лични логорейни примери не е лесно. Но пък ето, че наближава поредното събиране на книгоправещи и книгопотребяващи, което за съжаление няма да е в Експо центъра, като нормален си панаир, ами се реши да е отново в морално остарялото здание на НДК-то, щото всички работим или живеем в центъра, нали, и това нещо метрото не го признаваме за транспорт. Но както и да е, за някои неща като не сме дораснали – не сме дораснали. Та ето ви няколко предложения за какво да се оглеждате по странните етажи и полуетажи на мистичния дворец в центъра на столицата, докато се бутате с няколко хилядна тълпа, спъвате се в неоправен под и се задавяте от прах от разни строителни дейности, докато преминавам покрай вас като Road runner Пилето – ниско, нахилено до ушите рижо торпедо с личен носач на стотина кила книги след мен:

Издателство Изток-Запад

Тази Коледа това иначе занимаващо се най-вече с класически заглавия и азиатски красоти издателство подарява на читателите си възможността да отнесат една камила товар с фентъзи, криминалета, източни новели и забравени от детството любими автори в чудесно оформление и в повечето случаи с така заслужените твърди корици и отвяващите глави илюстрации на Петър Станимиров. Първо дребните ми ръчички ще гледат да докопат Кървави песни на Димитър Цолов – Доктора, под редакцията на Елена Павлова – тандем, който съм сигурна, че е създал най-доброто българско приключенско фентъзи тип меч и магия досега, вдъхновено от недооценените Лейбър, Хауърд и Грийн, след което алчно ще нахвърлят на мегаломанска купчина едно тематично сборниче коледен хорър Призрачният дилижанс, двата тома на надявам се сиамския близнак на съдията Ди – Чудните дела на съдията Бао, един по-зрял Арсен Люпен под прикрието в Агенция Барнет на Морис Льоблан, едно западно виждане за странната и изпълнена с всякаква мистична гмеж Япония, още няколко класически криминално-мистични истории, като вероятността да замъкна и някое красиво издание на Брам Стокър или Киплинг никак не е малка, и още няколко неща на импулс, както винаги, защото сред книги съм Кари Брадшоу в магазин за обувки – купувам, докато джобовете не запищят на празно. Вярвам, разбирате.

Издателство Бард

Предколедно бардци са се запасили със заглавия за всеки себеуважаващ се фентъзист – това Толкин, това Робин Хоб, мега красиво издатение на Зелазни, ново българско фентъзи – което си е абсолютна рядкост да излиза изпод изключително прецизните пръсти на едно от най-старите издателства на класическо фентъзи – та за всеки по нещо. Отделно, ако се пропуснали пролетния панаир силно препоръчвам и всичко на Марк Лорънс, Робърт Джаксън Бенет, Антъни Райън, Дейвид Гемел, и отново Зелазни в тандем с Шекли и незабравимия Аззи, и Джак от сенките, и Създания от светлина и мрак… казах ли, че ще има нов Зелазни? А за Зелазни казах ли ви? Не е изключено докато дойде панаирно време още нещичко – възможно ли е още Зелазни, мхм… да изпълзи на тезгяха, като аз лично се надявам да се довърши някоя и друга поредица, че избор от такива има, но знам, че няма да стане. Все пак, може би, евентуално – и Халеевата комета минава от време на време, та винаги е възможно поредица да се завърши след години забвение.

 

Издателство Сиела

Тази година пропуснах някак ексклузивните сиелски намаления, оставящи хиляди книжни човеци вперили невярващ поглед в нежелаещата им да се зареди страница, отчайващия надпис изчерпана под любимите им заглавия, и след това чакащи Годо под формата на симпатичен куриер да им докара така дълбоко лелеяното купче с намалени наполовина книжки. Затова сега на Панаира под строгия поглед, някъде половин метър над особата ми, на господина Блажев, в компанията с красавиците Рия и Темз, ще се боря с поне стотина гладни четящи субекти в минута за новите приказки на Дежа Бук, които вероятно ще бъдат още по-скандални от Гримовските миналата година, очарователния Геймън с неговия Од и ледените великани, така дълго жадуваната Розата и кинжала…камата, което там на Рене Ахдие, тийн историята за Хубавиците от Ада, новият Джордж Мартин в стил Дюн, като не гарантирам, че едни Дворците на Кносос, Мъртвите сибирски полета или някой и друг Краковски майстор на кукли няма да намерят път към кошничката ми.

Ориндж букс

Едно изненадващо ме приятно издателство, излизащо от сянката на верига магазини за книги, игри и всякакви забавности, ще присъства под елхата ми със скромна, но ярка и пъстроцветна купчинка непознати автори, странни сюжети, топли истории – Момичето, което изпи луната на Кели Барихил, Отвъдземия на Тахире Мафи и Мечокът и Славея на Катрин Арден. Препоръчвам силно и преводите на Алиса на вездесъщата Комата – чудесен подарък за деца, възрастни, и да си го кажем – колекционери. Защото книгите са и красиви предмети, не просто добри истории, особено по празници, а Оринджа явно са доста добри джуджета на книжния дядо Коледа.

Артлайн Студио

На обичайно винаги елегантния щанд на Артлайн студио пък съм се зарекла да си довърша поредиците на Йън Макдоналд и Брандън Сандерсън, както и десетия Дерек Ланди, като силно подозирам някоя и друга шарена изненада, че ще ми намигне палаво с надпис Горещо, пари, току изпод принтиращата машина дойде, граби народе. Едно от хубавите неща на всеки панаир са, че винаги имаш достъп до заглавия, които ще се появят по книжарниците след седмици, че и месеци, и ако си падате по ексклузивните страхотни нещица от  хитови поредици в книжна и комиксова форма, с които да наглеете с нос в облаците в четяща компания – търсете това местенце.

Емас

На щанда на Емас пък ще се оглеждам трескаво за втората част от поредицата за Ясновидците на Либа Брей , което ще даде и старт на четенето ѝ, щото правилото незавършена поредица да се чете въобще все пак се нарушава понякога, когато много си заслужава. Също така се надявам на нова част от поредицата за цветовете на магията на Шуаб, както и на някое доста алтернативно европейско фентъзи като Алеа Аквариус на Таня Щевнер – запазена марка на емасци е да изравят от странната европейска фентъзийна шир много оригинални и въздействащи автори, които запомняш доста по-дълго от конвейрните хамерикански клонинги.

Софтпрес

Най-актуалната поредица на Робърт Бийти за Серафина бързо набира скорост, и за панаира ще има вече и втора, че и трета част от едно магично приключение с леки викториански и готически мотиви. Отговорното отношение на издателството прави изключително положително впечатление, и се надявам Серафина да е само първото от много заглавия на фентъзи сцената, с които ще заемат метри от вече задъхващата се домашна библиотечка. Да не се притесните само – библиотеките са свръхестествени по дефолт, та ще се разгънат в няколко допълнителни измерения, щом се налага.

Кибеа

Ще зарадвам естета в себе си с последната красавица от поредицата за Пръстенът на нибелунга, преразказана от Елена Павлова и илюстрирана от несравнимия Петър Станимиров. Идеалният, и вече в пълен комплект, подарък, който ще зарадва не просто всеки фентъзиен маниак, всеки почитател на класически истории, великолепни илюстрации и страхотни текстове, всеки ценител и колекционер на красота, ами… всеки. Не познавам някой, който дори да не ги чете такива „фантасмагории“, да не му се стопли някак отвътре, ако под шарената коледна опаковъчна хартия му разцъфнат чудесата на Кибея. Споменах ли ви колко уникално красиви са? Вижте ги, струват си на около билион процента във всяко едно измерение.

MBG Books

Безапелационно любимото ми издателство с най-красивия щанд въобще на панаир – MBG Books, освен с малиново вино и широки усмивки, ще ме зарадва и с третата част на една от най-високо оценените поредици според разни значими според личния ми вкус сайт – тази за Барутния маг, както и с втората част на космическия междувидов романс с дракони, хора и още нещо на Джейн Колдфайър. Пък кой знае, има време, още някоя и друга изненада като нищо може да ми се ококори от тезгяха, бурно настояваща за портфейла ми, тук и веднага. Едно много специално местенце, най-близо до определението ми за рай за фентъзийци, посетете го задължително поне да напълните очите и мечтите си.

Хермес

На щанда на това издателство се оглеждайте много внимателно за стиймпънк версиите на любими истории от детството като Малкият принц и Барон Мюнхаузен със страхотните илюстрации на Борис Стоилов, вдъхващи съвсем нов живот на уж познати текстове, чиито скрити елементи ни очакват на приказните страници в тези истински подаръци за попораснали деца. Надявам се скоро да се продължи тази поредица от невероятно графично удоволствие, и ако следите страницата на художника, ще видите още много идеи в тази насока, нуждаещи се само от подходящия издател и, естествено, своите верни читатели и искрени фенове. От които аз вече съм.

Колибри

Библиотека Галактики на Колибри си остава една от най-разнообразните като сюжети, автори и въобще измерения на властващата фантасмагория поредици, и смятам най-безотговорно да се самооблажа с някои липсващи ми заглавия като сборника на майстора на масова смърт Джо Абъркромби, на когото аз лично разчитам да ги завърши Троновете, когато дяда ви Мартина най-сетне ритне кофата с пържено пилешко, а именно Внезапни завършеци, както и сборника с разкази от вселената на белокосия мокър сън на всички вещици в световен мащаб Вещерът от Анджей Сапковски, и още един сборник, който незнайно как ми е минал не просто под, ами и съвсем и извън радара – Антология Галактики, който имам доброто предчувствие, че ще ми донесе много интересни моменти, носейки ме на вълните на дивата фантазия.

 

На бързичко ще мина покрай щанда на Алма, за да видя какво всъщност е Кралицата в сянка, Рейвънспайър и имат ли почва у нас ; Архонт В – за да вмъкна набързо в програмата си Дългата земя на Пратчет и Бакстър; Ерго, за да разгледам отблизо доста обещаващата Лед; Фама – подготвили са нов сборник със страховити класици Здрачни сенки; Екслибрис – за да видя най-накрая така чаканата Картър и Лъвкрафт на един открит по случайност лично от мен уникален инди автор; Акцент 96 – за втората част от доста обещаващата сага за Индор и сянката на страданието, както и Пергамент прес, зарадвали ме съвсем скоро с новината за цели два сборника на Хенри Джеймс.

Та, запасете се с подсилени торби с меки дръжки, суха храна от нецапащ тип – най-добре космически блокчета, и мини бутилчици минерална вода, и другата седмица започнете годишното си приключение в света на книгите, тъй като това е един от двата пъти в годината, когато можете да видите красиви, млади и интелигентни хора не в мол, ами в мега книжарница, а от това по-вдъхновяващата и анти-саркастична относно бъдещето на света ни картинка няма. И да, всички сме така по панаири, не чувствайте вина:

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.