Градът на сънуващите книги

Валтер Мьорс

Има една особена порода книги, които те завладяват още преди да си ги отворил, и за които  да ги съдиш по корицата и обичайните задкорични хвалебствия всъщност се оказва напълно правилното решение. Странните приключения на Валтер Мьорс, прочул се в страната си като автор на комиксите Адолф и Малкият Гъз – вече го обичате, признайте си, ви впримчват в топлите си многословни обятия от първото изречение, комбинация от интелигентна и нарочно комична високопарност и изключително ведро, макар и в краските на черното, чувство за хумор. Ако ви се ще да прочетете нещо, което има смисъл от първата до последната дума, без пълнежи, излишества и скучна повторяемост – един град от книги е най-добрият разказвач на истории. Плюс един поетичен динозавър, защото, оказва се, хората не са достатъчно творци, за да живеят в, от, за словото.

Градът на изгубените книги е книга за книгите, разказвани в книгите, от книгите, за книгите. Светът е пряко подчинен на фантазията, добиваща материалност в хартиена форма. Талантът наистина се цени по-високо от всякога, и събира тълпи от почитатели от всеки съществуващ или несъществуващ вид, в същинска колекция от разумни четолюбиви същества, достойна да съперничи по богатство и стряскащ вид на всички видяни във Вавилон 5, Хелбой и Валериан неземни, подземни и извънземни чудесийки, и то взети заедно. Но градът на книгите е и символ на безмилостното книгоиздаване – с издателите, търсещи печалба, а не ценност; с критиците, целящи собственото си издигане, вместо искрена оценка в помощ на читателя; с отхвърлените и позалязли талантливи писатели, готови за жълти стотинки да продават осенената си от божествена искрица душа на платежоспособните, ако и малодушни туристи. Въобще книгописането, книгоиздаването и книгопродаването тук са култ, религия, присъда, болест и проклятие. И ако сте поне малко вътрешно поклоници на писаното слово – ще заформите нова-новеничка мечта къде искате да живеете до последния си дъх, поне в сънищата, поне в бляновете, и ако има задгробен живот – пак точно там.

Ще потънете във вакханалия от нощни четения, силни кафе – специалитети, хранителни десерти и закуски по всяко време на денонощието, диви разпродажби с огромни намаления на милиони непознати заглавия на гигантски купчини, в които да се заровите като същински Скрудж Макдъковци… И не на последно място тук сте и заради страховитите ловци на книги, истински гладиатори-наемни убийци-полу-чудовища, търсещи из катакомбите на града (населени с цели-целенички чудовища, и то винаги книголюбиви, понякога съвсем буквално), най-ценните и редки книги на всички времена. А това са местните Некрономикони, Кодекси, единствени издания, изписани с кръв, пот, сълзи, злато и скъпоценни камъни; разкриващи ужасии, тайни, загадки, огромни любови, и огромни тъги; есенцията на живота и смъртта в книжна форма – съвсем различно ниво на ценност, истински емоции, хербаризирани в мъртви папируси. Безумно е да се опитам да опиша и една десета от чудесата на Градът, но ви гарантирам – тук ще искате да дишате книжен въздух с цената на всичко постигнато в реалността.

В средата на най-активния герой в книгата – Градът, който играе ролята и на мизансцен, но всъщност е най-възхитително богатия образ, който някога ще срещнете; е един дракон, или змей, или по-простичко казано динозавър, обитател на величествени планини, неподминати от магията на словото, създаваща велики таланти, цял народ от творци и усамотени богове на думите, който е тръгнал да търси автора на най-идеалния текст на света. Не, няма да прочетете и дума от него, освен едно изречение, което е основата на величествена одисея, от която  уловима е само малка-мъничка частичка, напълно достатъчна, за да станете фенове на Мьорс завинаги. „Тук започва историята.“

Може да възприемете текста като саркастична картина на настоящия бизнес с книги и думи, може да погледнете на нещата и като на модерна приказка за лека нощ, с която независимо от възрастта ще се „приспивате“ с дни, препрочитайки избрани гениални пасажи, даващи отговори на хиляди незададени въпроси за смисъла на писането като цяло. Но за мен това е едно от новите ми любими фентъзи истории, малко мрачна, много интелигентна, изключително забавна и с най-симпатичните и внимателно изградени герои, с които всеки заклет читател ще се идентифицира за части от секундата, поемайки заедно с тях аромата на книги, мастило и идеи, променящи живота и мечтите. Запомнете името на Мьорс, то ще бъде  вашия винаги разпознаваем символ на най-съкровен книжен сън наяве.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.