Флатландия

Едуин Абът

Когато разбрах, че ще издават любимия роман на Шелдън Купър – първо очите ми станаха не на палачинки, ами на болярски баници, след което нададох вик до небесата „Искам!“,  като наистина нямаше значение каква е книгата, за какво е, кога е писана и причие подробности. По дяволите, това е четивото на Шелдън Купър – ще се чете, ако и да е списък на леките жени със сифилис, умрели из тъмните улички на викториански Лондон. Не, не е това, но можеше да е всичко, без значение. А всъщност се оказа изключително странен текст, нещо като трактат за обществото на същата онази леко пристегната от корсет велика Британия на кралица Виктория, нещо като много новаторско фентъзи с безумно дефинирани като геометрични фигури герои, нещо като учебник по математика за 5 клас, с отново неразбираеми, но поне забавни обяснения за куб, сфера и права линия. Така де, на кой му вървеше математиката едно време.

Представете си двуизмерен свят, в който бройката на страните на една фигура определя нейния статут – колкото повече – толкова по-близо до кръг и до местния еквивалент на папа – крал, колкото по-малко – нещо като една страна – толкова по… ами, единствената форма с една страна се нарича жена. Същата е опасна, тъй като като е такава едностранна, и само ѝ трябва да се наведе, за да прониже някой с връхчето си, и затова трябва да издава звуци, за да покаже на мъжките многостранни фигури да се отдръпват. Има си отделен вход на къщата, специални разпоредби за не-мислене, и честно казано не ми стана много ясно как става оплождането, седенето и мърдането като цяло. Но май и на автора тези неща не са му ясни в нашия си многоизмерен свят, та е простимо.

Най-нисшите, е, след жените, са равнобедрените триъгълници, които също могат да убиват с връхче, следват равностранните триъгълници, квадратите, петоъгълниците и така до нещо дето може да се възприеме като кръг. Малките фигурки са доста пъргави – необяснимо как, ядат, пият, пушат, изкарват пари – пак не е ясно как, въобще живеят като неща с крака и ръце, и други работи, даже вътрешности си имат, само им липсва трето измерение. И съответно са поданици на доста свита доктрина, отричаща други форми, измерения и варианти, както и всякакви нюанси на полово равенство, свобода на словото и избор на работа и партньор, извън многостранните ограничения. Да, напомня на твърде много общества, едно малко на юг от нашето собствено гнездо, но толкова лесно за пропускане…

Ако сте фенове на леко философски, леко нърдски, доста научни, но и не малко забавни текстове, писани с изящна британска ирония, без да звучат конкретно и обвиняващо, но все пак памфлетно и свръхинтелектуално едновременно – то Флатландия ще ви достави час и нещо подсмихване под мустак на шегите, които вероятно от двадесет хипстъри в една стая, един ще разбере както трябва. И не забравяйте – това е любимата книга на Шелдън Купър, и да беше поименно изброяване на канибализираните моряци от световното покоряване на парчета земя, случило се някъде около тъмните векове – пак щеше да се чете. Е, не е, но малко по-добро е.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.