Планината на троловете

Матю Райли

197626_b

Първо да уточним, че Райли не е фентъзи автор – той е специалист на масовия пълп от трилъри, конспирации, тайни кроежи, братства и артефакти, които съчетават Джеймс Бонд и Индиана Джоунс в нещо, което ще гледате, прочетете и бързо забравите. И, да, знам че същото го казват за фентъзито, но не виждам на каква основа се сравнява един красиво описан сън с детайлно обруган кошмар. Този му експеримент е стандартен гилти плежър, но с тролове вместо пияни руснаци като основен враг, а главният герой е нещо като северняшки питекантроп вместо обичайния уж незначим мухльо, който се забърква в каша със световната сигурност, като горе-долу настроението си е същото, както и качеството на историята, главните мутри или въобще смисъла на тази книжка. Което не пречи да се филмира от някое малко студио, то сценарият си е готов, а даже и средно добри и полу-гладни и жадни за слава актьори могат да изиграят около двете сцени и половина на дълбок душевен катарзис, като режисьорът може да ръководи и по скайп.

Сега, ще си кажете, че явно това е много жалка и боклучава книжка, но не е съвсем обективно така. Това е книжния вариант на чийзбургер със студени картофки от което и да непримамливо заведение, обхванато от подозрителни миризми, които ще усещате дни след посещението си някъде там в малкия мозък. И нека си признаем, че всички обичаме поне веднъж на полугодие да се скрием в ъгъла на въпросното местенце, където да се отдадем на генетичната си връзка с едни симпатични грухтящи приятелчета. Историята ни започва в едно дребно селце на нещо като пещерни хора, водени от групичка нацепени батки с много повече мускули отколкото интелект. Всичко върви обичайно жалко и подчинено на тъжната, но зъбеста действителност, докато един ден нещата се влошават сериозно, плъзва зловеща мистериозна болест (ще ви я издам отсега – настинка), и горките хорица тръгват да търсят лек при своите грозни и тъпи съседи троловете, които поради неясни причини явно са открили пеницилина, или поне витамин С-то. Ама троловете папкат осново хора, и сделката човек за човек не е от най-приемливите за точно всички.

И ето, че вече имаме герой, възправил се срещу обществения ред и порядки, или поне техния елементарен прото вариант, заради любимото си сестриче. Тръгваме на едно вълнуващо, ако и кратко приключение, макар че очевидното разстояние от центъра до Витоша да е предаден като епичен поход на свръхчовеци, в което се включва основния ни хлапак, падащ си по самоделни оръжия; пра-братовчед на Йода с азиатски произход и вече открил барута, и един много добър и много тъп трол, дето е малко влюбен. Вярвате или не – след тази групичка ще се затрие цяла раса, ще се продъни една планина, и ще се промени световната карта, като че ли за добро, ама надали. Така де – трилър, с напрежение, битки, екшън, леки романтични нотки, отчаяние и избавление, и много каскади. Толкова. Час и половина почивка за мозъка, колкото ще отнеме и филма. Не , че е лошо, само да не очаквате много.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.