Корсет с часовников механизъм

519qxl8xcfl

Да направиш наистина добър сборник е истинско предизвикателство за съставителите, които не са просто име с малък шрифт на корицата, а истински, безмилостни богове на критиката, които притискат горките талантливи автори да пишат денем и нощем по зададена тема, до получаване на резултат, който обичайно бива награден с оскъдното „Бива“, прецедено през пестеливо стиснати устни. Или поне така го описват в някои средно комични драматизации. В действителност е много повече работа, редактиране, подреждане на истинска изложба от думи, като в галерия, където идеите са истинските произведения на изкуството, които леко презадоволените наблюдатели ще оценяват, и никак няма да се скъпят откъм негативност. А изложбата наречена Корсет с часовников механизъм ще ви очарова, независимо дали обичате наистина оригиналните истории с лек романтичен нюанс, или просто сте от онези добри и прекрасни хора – фенове на стиймпънка, или в крайна сметка си търсите някое качествено и разнообразно четиво без претенции.

Авторите в подборката са по-скоро непознати, с изключение може би на Майкъл Скот и Мария В Снайдър, но повярвайте ми – всичките до един, или една, тъй като по-голямата част са от нежната половина на човечеството, са изключително добри думосъздатели. Между другото – абстрахирайте се от определението за романтични стиймпънк истории – любовта е като парфюм в тези разкази, почти неуловим, но изключително помагащ за атмосферата пропила парната есенция, а именно – неподправени приключения, макабрени сънища и весели случки с участието на малки зъбчати колелца, попаднали на изключително правилните места. Сюжетите са уникални, героите в повечето случаи видимо и за неподготвения читател пълноценни и живи, а технологиите от алтернативната стийм епоха са толкова уютно спояващи елементите на реалността и фантазията, че започваш да се чудиш сериозно какво можеш да направиш, че да се пренесеш насред страниците алтернативност, изоставяйки сивата ни нано- действителност някъде далеч – далеч назад.

Дали ще се пренесем на борда на дирижабъл с някои от най-големите разбойници на Дивия Запад и ще разбием цял таен миньорски град, използващ сирачета за канарчета, разпознаващи отровни изпарения; или ще сме насред окупирана от нацистите Полша, където ще създадем армии от бойни паяци – пазители, за да се справим най-първо с предателството у дома, а след това и със световната несправедливост; или ще се пазим от кукленски къщи пълни с месоядни автоматони, изгарящи от желание да унищожат своите създатели – сами си изберете приключение. Наляво ви очакват най-красивата пиеса на Шекспир с един парен андроид, разбиращ твърде дълбоко драмата на смъртта на Жулиета; една бунтовна благородничка, летяща по покривите на фантастичен град, подкрепяйки местните анархисти със самоделни бомби с часовников механизъм, и едно момиче с изтръгнато сърце, заменено от сложен модел корсет с животоспасяващите функции на алтернативната и почти магична парна технология.

Надясно отивате из фейските гори, в които мантикори, върколаци и механичното сърце на реалността на свети Тесла ще ви правят повече от достойна компания; един свят на езотерични магьосници, където само домашните големи могат да различат човеците от продалите се на технологията, жадни за безгранична власт души, и Лъвкратианска паралелна вселена, където демоните от отвъд са най-вълнуващите музи за писателите на тъмни приказки за зловещите кътчета на невъзможността на страха. А в центъра на нашия паноптикум от странности със зъбчатки и закони против физиката и модерността са едно полу русалково дете – канибал с изключително чувство за хумор; Венеция на великата морска магия на дожите и муранските алхимици; сиамски близнаци – вампири, осмелили се да се опълчат на цял кораб видни магьосници заради желанието си за лична свобода и един прозорец към децата под хълма, където подменените живеят наравно с ходещите страхове.

С две думи – фантастично добра подборка, прелестно изпълнение, почти едно ниво на качество, задоволителна нереалност и онази идеална щипка розова романтика, която е като балсам за нас, с душите – меки облачета от захарен памук, обгърнати от обсидианова кора цинизъм. Пожелавам си да мога да споделя тези истории някой ден и на български, вероятността е толкова бледо нищожна, но ако нещо не е напълно невъзможно, то поне е мъничко възможно, поне според законите на свети Дарвин, пресвети Тесла и негово светейшество Нютон, нали ?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.