Зловещи чудесийки

cabinet-of-curiosities-cvr

Може би някои от вас ще си спомнят детството, когато учехме английски най-вече от анимациите по Cartoon Network и бяхме назубрили наизуст всички сезони на героичното откровение Powerpuff girls или се кълняхме тихо в тънката психология на семейните отношения между братя и сестри на Крава и пиле. Аз лично си пазя спомена за доста особен и честно казано противоречив като качество сериал за странностите, които се случваха в едно мъничко градче, наречено Eerie, Indiana и представляващо една доста по-мека вариация на Истории от криптата, но също така успяваше да ми изкара ангелите и да ми разтрепери краченцата с меко казано стряскащите си предложения за възможностите на уиърда наяве.

В днешно време детският хорър не е никак рядко явление, даже създадетелите му не знаят какво са сътворили, докато някой възрастен не изпищи във фалцетно вибрато при вида на Чичо Дядко да речем, или въобще при първия сблъсък с някое модерно недоразумение, плод на домашния коктейл течности, прахчета и свежи тревички на сценаристите и художниците. Да, на такова парти ни се ходи на всички, макар че някои му казват обикновена сряда вечер. Но ето пред вас се възправя едно прекрасно, шарено и повече от шантаво приключение, и то напълно безопасно и здравословно, или поне почти, което вас може и да постресне малко, особено ако сте над 30-те и все още живеете с бляновете си по Ну погоди, но всичко родено след Милениума просто ще пусне по една крива, но определено заинтересована усмивка по негов адрес.

Шкафът на чудесийките е буквално вълшебен замък, побрал в своите чекмеджета някои удивително смущаващи, брутални, зловещи трактовки на популярни градски легенди, древни приказки или просто нечии упорити кошмари, в които главни герои са основно деца, но това не значи, че някой ще ги щади от не особено бърза, но съвсем особено жестока смърт. Дали ще е заслужен край за злобното дете, тормозещо родителите си, самоизяло се под формата на омагьосана фейска торта, или ще е един цял град, заличен от малките остри зъбки на дребния народ, особено недоволен от ежегодните си сладкиши с твърде малко мед, а може би е древна гробница, използвана за посвещение на малки кифли, където обаче нещо се буди твърде рано, за да вечеря – една група изследователи без страх и с повече от свръхестествени сили пътуват през целия свят, че и отвъд, за да открият не просто страшни легендарности, ами и да откъснат частица от живите им телеса, или затворят нечия душа в бутилка, даже по-скоро сянка, за да може шкафът на чудесата да се превърне в най-изящния паноптикум от зловещина на света. И най-опасният.

Ще научите за омагьосаните железни рози – убийци на цели държави; човекоядните дървета, пиещи човешки сок, за да оцелеят; магическите градини на душите, където жътварите отглеждат бъдещата си реколта от мъртъвци; вещицата, преследваща себе си във вечността; градовете на децата, убили родителите си за доброто на целия свят; малката къщичка за кукли, но със повече от остри зъби и вкус към месото, живееща под стълбите; медальонът на призраците, пиещ детска сила, за да даде на мъртъвците още един ден свобода; ученикът на Оле затвори очички, учещ се да взема решения за живота и смъртта насън; огледалото поглъщащо невинност; оловният клоун на болката; куклата, въздаваща справедливост на гнусните съседчета; малките стъпчици на последната прокълната душа, идваща да изяде вашата – и още стотици образи, излетели от мокрите чаршафи и потни челца на детската фантазия, виждаща невъзможното рамо до рамо с реалното, и опитваща се да вземе решение на кое от двете да отдаде вярата си и името действителност.

Историите са много, кратки, изящни, изпълнене с идеалната доза страх, неочакван край и лесна съотносимост към детското и тийнейджърското сърце. Брилятна подборка на поне за мен напълно непознати имена, известни най-вече с особените си книги за подрастващи – Ема Тривейн, Стефан Бахман, Катрин Кетмъл и Клер Легранд. Сборник много по-добър и четивен, и доста по-разнообразен жанрово, ако и обединен около сковаващия страх, от малко недовършените за мен страшни истории за подрастващи на Р Л Стайн. Не е проблем да го четете и в оригинал, езикът няма никакво изискване за дисертация по Чосър, Шекспир и Шели. Красив подарък за смели и умни хлапета с желание да се научат на храброст, адаптивност и бърза преценка пред лицето на онова със зъбите, токсичните лиги и мръсните нокти, спящо под леглото, в шкафа, или най-лошото – в ъгъла, пълен със сенки и прах, и глад…

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.