Нова среща с Ририя

Майкъл Дж. Съливан

rozata-i-bodilat-hronikite-na-ririya-2 koronosnata-kula-hronikite-na-ririya-1

Ако не знаете кои са Ейдриън и Ройс – много сте загубили. Все едно да не сте чували за Фафрд и Мишелова, Хоук и Фишър, или да речем Конан и която и да е там нещастна крадлива душица, която е подлъгал в застрашаващ не само живота, ами и цялата си жизнена есенция в поредния рейд над някоя абсолютно винаги смъртносна по сто различни начина, обитавана от около двеста извънредно разгневени по различни неуважителни причини на дишащите призраци, и държаща се на три камъчета на кръст гробница на неописуемо зло.

Е, екип Ририя – значеща на елфически кратичко Двамата, а на по-дълго – оня симпатичния с трите огромни меча, и оня не-симпатичния, който току -що ти преряза гърлото, докато гледаше първия, си заслужават цялото ви време, внимание и откровена фенщина, защото съчетанията от равностойни, компенсиращи слабостите си и все пак оригинални и забавни с онова специфично черно чувство за хумор и грубиянски финес убавци, с остри и смъртоносни предмети, хитроумно скътани някъде по стройните им тела, не са точно често срещани или популярни като идеи сред съвременните фентъзийни автори.

Настоящите книги са нещо като предистория на голямата поредица Откровенията на Ририя, която за мен си остава едно от най-добрите и надъхващи четенето серии с такова позитивно – сенчесто настроение, сякаш нарочно създадено да утоли ентусиазма на някое ученолюбиво хлапе през лятната ваканция, което вече си е изяло всички задължителни за четене книжки, и се е отдало на забвение в компанията на внушителна купчинка съкровища от библиотеката, превръщайки горещите южни дни във вълнуващи пътешествия из непознати вселени. 

Героите ни са впечатляващо оловно сиви, както си е модерно вече да бъдем достоверни, адекватни и нелъжовни, и прочие дрън-дрън неща. Само че, освен разни низки злини и откровени слабости, нашите протагонисти изкарват от време на време от шапката и някоя неочаквана добрина, или знакова проява на човещина, която осмисля и опрощава всичко лошо. Все пак целта оправдава средствата, особено ако са комбинирани с желание за равновесие и справедливост. Хубави житейски уроци за оптимистите.

Предисторията може само още повече да ни влюби в Ейдриън и Ройс с доброто хашлашко сърце на единия, и пресметливата, но вярна до корен душа на другия, и са най-фантастичната комбинация, която може да отнесе фантазията на едно невръстно момиченце далеч – далеч отвъд всякакви дъги, земи и омайни поляни. Ако се чудите какво да подарите на все още непорасналите си наследници, тъкмо напускащи земята на приказките, и озовали се в злокобната реалност на Гери-Дупарата, Издислав и който и да е политически оял се задник от телевизора, то Ририя – и Окровенията , и Хрониките – са прекрасна идея за това какво е достойно, какво е постижимо, и колко значи истинското приятелство между читави хора. И е страхотно, диво, динамично приключение, мрачно и светло като живота, но с онази щипка приключение и шепа магия, които правят от  един умерен читател – истински заклет фентъзист. Заслужава си.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.