Хрониките на Кронос

28507346457334 9780374336783_p0_v1_s260x420

Уважаеми дами и господа, вие сте свидетели на невиждано чудо поднебесно – циганско стиймпънк фентъзи с чешки произход, английски супер шпиони и дупки в плътта на реалността, през които се пътува по-ефикасно от викането в нищото на Beam me up, Scotty. Мари Руткоски предизвиква постулатите в жанра на приключенските фантазии за подрастващи младежи, вкарвайки почти никога и от никого експлоатирани идеи в комбинация с обичайните особености на съзряването. И то го прави с искрено уважение към хорманолнания дисбаланс и емоциите на живот и смърт, които тресат тийнеджърите откъм шести клас до… е, понякога до края на живота, за тези, които приемат емоционалната интелигентност и израстването като много срамни неща, сравними само с четенето на книжни тела на публично място или непознаването на творчеството в детайли на поредната супер мега звезда на чалгата, рапа, попа или което там е актуалния метод за антивъзпитание на изморени детски души.

Кронос са фамилия изобретатели, надарени със специалната сила да влияят върху метала и гравитацията само с мисъл, което им позволява да създават изключителни шедьоври на изкуството и технологията в едно, като например доста по-магичния вариант на един небезизвестен часовник в Прага, само че тукашният може да влияе върху климата доста по-активно от което и да измислено или не глобално затопляне. И за съжаление е в ръцете на местния вариант на Рамзи Болтън, или иначе казано доста откачено малолетно копеле с онзи вид проблеми със семейството, баща си, братята си и други роднини и поданици, които най-лесно се решават по терминален начин. Но също така нашият принц Рудолфо, владетел на Бохемия и имащ всъщност своя исторически аналог, но в много по-бледа форма, е и истински меценат на тъмните изкуства, особено онези, които създават я инструменти за масово унищожение, я за създаване на чудовища чрез генетични мутации, и понякога разни други изтънчени методи за изтриване на съществуванието като цяло, на която и да е обречена жертва на гнева владически.

След почти библейска случка, в която очите на майстор Кронос биват извадени с магия, за да може красивият принц да си ги монтира по желание, щом му се прииска да се оттаде на своите мътни хобита, свързани с кръв, писъци и творческо използване на метални материали за постигане на първите две; невръстната му дъщеря Петра се отправя на пътешествие из пражките потайности на странното стиймпънк измерение заедно със своя метален, но одушевен паяк – енциклопедия Астрофил. Дъщеря на велика пророчица и метален магьосник, Петра е странна комбинация от необуздани и неконтролируеми сили, подсладени за разкош с много независим и леко див характер на особено кисела горска котка, и естествено пред нея няма много прегради за постигане на абсолютно невъзможното, а именно връщането на бащините ѝ очи. Нейни странни помощници стават целия ромски народ, които са си пак обичайните крадливи и весели негодяи, но малко по-чисти и доста по-умни от това, което си мислим, докато разсеяно гледаме каручката с кашоните до кофата за боклук, а също така по някое време се включват шпионина- маг Джон Дий, кралица Елизабет и най-добрия дуелист на великата британска империя. Защото защо не, някои неща си намират мястото във всяко измерение.

Цялата история е изключително нелогично нагласено деус екс макина, но направено по толкова шарен и вдъхновяващ начин, че поредното случване на нещата по най-добрия възможен начин, при условие на доста реалистична опасност почти без жертви, изпълва читателя с онова топло чувство за вселенска справедливост, а не с гняв срещу нечие авторско безсилие. Всъщност това за липсата на жертви се компенсира накрая на поредицата, но в достатъчно умерена доза, която се усеща само в героично – разплакващата музика на Цимер, която няма как да не чуете някъде в ъгъла на съзнанието си след последната страница. Динамично темпо, приключения от всякакъв род и тип, включително морски, разследващи, мистични, дворцови и хорър, и много силни малки герои, които дори да дразнят понякога с неизбежната си липса на зрялост, все пак вдъхват уважение с неспособността си да се откажат от поетия път, независимо от жертвите, които им се изискват като обичайния кървав дан. Оригинално, проактивно и леко четивно – идеалното книжле-поредица за подрастващи приключенци и търсещи умно забавление детски главици.

2 thoughts on “Хрониките на Кронос

  1. Доста интересно звучи 🙂 А има ли български превод или трябва да я чета на английски или хух на полски 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.