Араминта Спуки

Анджи Сейдж

sage-araminta-2

Каквото и да ви говорят, Хелоуин е празник за децата, не за кървави хорърчета с летящи като весели снежинки карантийки на пъпчиви тийнове, не за извънредно активиране на захарен колапс, не за аматьорско викане на Сатаната с помощта на кокоша кръв, изцедена от сурово пиле от хладилната витрина на супермаркета. Това е времето на малчуганите, които трябва да преодолят страховете си, да отдадат почит на отвъдното и нереалното, и принудят възрастните да се нахилят за една вечер повече, отколкото за цялата изминала година, щом в краката им се завърти четиригодишен фърфалак с чаршафче на меченца, настояващ, че е зъл призрак, или някоя девойчица, забравила за момент момчетата и фейсбука, и представяща най-актуалния косплей на супер готина филмова героиня, който си заслужава адмирациите и някой и друг бонбон.

Но ако сте от киселите патриоти, дето си падат по тричане, колене на свинки и хващане на двустранна пневмония в заледени отходни рекички – моля, не отваряйте вратите, псувайте през ключалките или даже залейте веселящите се тролчета с някой и друг леген вода. Ама ако сте от читавите хорица, които все някъде сте се покрили с чаша топло нискомаслено какао и дебеличка книга, и нямате против езическите ритуали на Самхейн, ви предлагам една малка и изключително лека поредица, която е изключително страшновата, ама по детски, където призраците са ти другарчета, Дракула ти е кротък чичо, плетящ грозни шалове и развиващ био земеделие с батманско гуано, а наематели в дома ти са шайка магьосници с не малки способности да раздерат материята на вселената.

Араминта Спуки е интровертно бледо хлапе, загубило родителите си при неясни обстоятелства, и съжителстващо с най-нормалната и здравомислеща леля на света, и още двеста абсолютно не-нормални и хич не мислещи същества по бредбъриански, които се мотаят из килерите, подземията, таваните и всички онези крийпи местенца, в които последното, което искаш да чуеш е Буууу. И като всяко самотно дете, и нашата Ари е много интелигентно откъм интелектуални способности и съвсем босо в емоционалната част, но съзрява бавнично към бъдещето си на братовчедка от семейството на онзи сладур Смърт, с цялото главознание, хладнокръвност и неспособност да бъде стресната от бу-кащи неща изпод леглото.

В живота на малката ни прото-вещица винаги нахлуват все забавности от типа на призраци – симпатяги, празни доспехи с чувство за достойнство, разглезени подрастващи вампири, танцуващи жабоци и някое и друго псевдо чудовище, което накрая ще се окаже първо другарче в игрите. А това са слънчево – зловещичките истории, най-достойни да бъде прочетени заедно с хитро гледащите наследници под топлата завивка, и не се опитвайте да се измъкнете от задължителното озвучаване – трябва да скърцате, тропкате, съскате и бълбукате, защото само така се усеща по хубав начин страшното, докато си нагушен на топличко и сигурно в леглото. Честит ви Хелоун, четящи уникалничета 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.