Джак Флинт и мечът на клана Редторн

Джо Донъли

170120_b

Поради някаква причина имам проблем с артурианското фентъзи, с много малки изключения, в които никой не мрънка за мечове в камъка, неверни съпруги и вълшебни чашки, които не са чашки, щото совите не са това, което са. Историята за клана Редторн обаче е нещо като псевдо – келтска история, връщаща към времената на Кухулин и Грендел, но без да споменава много за тях. И я има любимата ми Мориган, макар че не точно в тая форма, на която сме свикнали – богинята гарван, ами като чист си дракон – есенция на мрак, обсебващ съзнания. Изключително добре изпълнена идея и смислена трактовка на пътуването във времето, пазителите на портите между измеренията и каменната ограда на световете. И страхотни малки герои.

Да, можете да приемете книгата като фентъзи за подрастващи, тъй като главните ни протагонисти са доста невръстни и невинни, но за сметка на това силно адаптивни, образовани и удивително не-мрънкащи за бързото им преминаване от хелоуинската нощ в реалност, изпълнена с оркоподобни чудовища, вълчеещи изроди и черни магьосници с почти невидими трошици душа. Междуплеменна междуособица се превръща във вълшебна борба за престола на древните ирландски земи, в която са замесени много повече не-хора, бардове и приказни същества, отколкото местните жители, които всъщност уж са в основата на проблема. И нашите съвременничета заемат своето напълно заслужено и важно за историята на един цял свят място, срещайки се с леприкони, баншита, ундини, говорещи скелети и черни демони в едно неспирно динамично приключение, изпълнено с опасности и ужасии.

Чудесна детска поредица, засега от цифром и словом една книга на български, но несъмнено страхотно попадение, сравнимо само с историите за младия Мерлин на Т А Барън. Но както много поредици – и тази ще се гушне в забвение, а англоговорящите като моя милост ще си я довършат на оригиналния език. Но си заслужава да бъде прочетена на всяка възраст, леко, динамично и свежо четиво, приключение и усмивка, каквото не е лошо да е всяко младежко четиво.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.