Маскарад

Тери Пратчет

3624.max

Светът на операта е едно приказно, абсурдно и неподлежащо на каквито и да е адекватни правила на реалността нещо. Е, поне Анкх-Морпорската опера. Като оставим настрана музиката, танците и повърхностното театралничене, остава пеенето, звукоизвличането от дълбините на безкрайни деколтета или необятни шкембета, на приказни трели, засрамващи всеки славей шампион по здрач. И певците, заедно с мениджърите, сценичните работници, балерините, и добрия стар убиец в мрака, който на всичкото отгоре е и музикален критик. Нима може да сетите за по-подходящо място за вилнеене на баба Вихронрав и леля Ог, плюс приказния Грибо, прекарващ малко повече от приемливото време в човешката си форма, така приятна за женското око?

Ако помните предишни книги, леко отнесената уика Маргрет Чеснова става нещо като кралица, та великото черно трио леко обеднява откъм бройка, а единствената подходяща дама се опитва в шоубизнеса, поради наличието на зашеметяващи гласови данни в комбинация с не по-малко зашеметяваща гръдна обиколка, която пък за съжаление се повтаря на поясен принцип по цялото ѝ тяло в не по-малко зашеметяващи окръжности. В операта на най-великия град на света на Диска тепърва ще откриват значение на израза, в който леко пухава красавица запява за финал на представлението, и по-скоро го раздават като италиански моделиер с ветрило и бяла котка относно физичните данни на главните действащи лица в музикалното дело. И така си имаме една омърлушена почти-вещица с леко погазена мечта, и една купчина злощастни убийства с неясен мотив. Светът си моли за неприятности, нали?

Поредният шедьовър на Пратчет ни отваря тежките плюшени пердета на сцената, за да видим вътрешностите и отходните процеси на операта, включващи много скубане на коси, трошене на инструменти и някое и друго разфасоване на труп. Мотивът са почти винаги пари, но в операта, като във всяко себеуважаващо се изкуство има още една причина – в името на арт-а. Защото не може сиренари да са шефове на институция за добре звучащи илюзии, не може мършави дъщери на богати търговци с гласовите данни на смазан мармот да са прими, а публиката да си пука фъстъци на котлонче до валдхорната. И затова се намесва един Фантом, още един Фантом, първият книгоиздател на порнографско-кулинарна литература, две весели вещици, една купчина пари и много от доброто старо главознаене. Не може да не обичате този свят на интелигентни усмивки, в който френетично по фенски махате с флагче при всеки капс, предвещаващ излизането на сцената на сладкия любител на котки Смърт. И нека пухкавелката разтопи гранобитните тролски сърца за финал, ние нормалните зрители ще сме вече на кашичка от кефоудоволствието по пратчетовски.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.