Приключенията на Найден Намерения

nayden-namerenia

Страхът има много измерения, не всички от които идват в лицето на иноземни  плешивци с бодлички по главата, маскирани дангалаци с резачки, или остаряващи грозно чичаци с твърде остър маникюр. Ужасът може да и си е чисто роден, със змейови крила, халска отрова, огнени езици и сиви сенки, дебнещи из усойни места и злокобни поселища на самодиви.  Но е много трудно да се разкаже една страшна приказка, без да зазвучи твърде архаично, или някак досадно скучно за младежите, за които седенето край каменно огнище на полусрутена къщурка на село, и слушането на гъгнивия глас на древен роднина, разказващ къде спомени, къде стари измислици, във всеки случай е далеч по-скучно от автоматичното скролване на фийда във фейсбук. Така де, иди обясни скрол, фийд или дори само фейсбук на старите хора – и те ще те засипят с една торба остарели термини и думи, за които само си почти сигурен, че присъстват в Под игото – доказано единствената прочетена поне донякъде книга за всеки български ученик.

А Доктора отново успява след Витек Диман да ни пренесе в онези земи тъй омайни и магични, та ни е трудно да възприемем факта, че вървим реално по тях и в днешно време, и го прави така увлекателно, че да заинтересува сериозно дори и най-технологично обсебения хлапак. И има защо. Нашенският юнак – далечен братовчед на Конан по сила и на Шерлок по ум, е син на царица – змеица и разбойник от тип Робин Худ, и освен че е впечатляващо силен, не може да свири на какъвто и да е музикален инструмент, но не спира да опитва, ами може и да разрешава всякакви загадки къде с бърз ум и навързване на факти, къде с два пестника и мънички крилца с остри стави. И ще си използва всичките специални умения, защото го очакват тълпи от красиви вещици, призраци на вградени хубавици, влюбени несвестници, демонски слуги, върколаци, змейове, хали и каква ли не магична гмеж, дето му има не просто зъб, ами цяло чене заради нечистата му кръв.

Обаче, не бойте се – като истински герой Найден ще ги натръшка всичките зли в прахта, и все пак ще запази поне една срамежлива усмивка за всяка минаваща наблизо красавица. Но няма да се размине без рани – кои физически, и то такива, че да пратят в отвъдното всеки обикновен човечец, кои психически, дето могат да завлекат бедните душевно в голямото блато на отчаянието и самосъжалението за вечността. Но нашето момче си е нашето момче – човешки или вълшебни гадове, всеки ще вземе по един галон юнашка кръв, но ще плати с живота си. И точно това е еманацията на истински добрия приключенски роман – впечатляващ главен герой, внушителни противници, битки на ръба на възможностите и на двете страни, и все пак вдъхновяващ финал, много по-вълнуващ от което и да Европейско, Световно или Междугалактическо първенство.

Ако търсите добро етно фентъзи, което ще ви накара да се радвате вътрешно с правилната доза патриотизъм, че в кръвта ви може и да има някоя самодивска, змейова или халска молекула, или ще ви помогне да сънувате епики за предполагаемите си пра-пра-дядовци – мустакати юнаци, и пра-пра-пра баби – ваклооки хубавици, от които всички сме се пръкнали едни такива смели и убави, нали – то Найден Намерения е историята ви за преди сън в тежък период, за началото на работния ден, докато сте в метрото, за моментите, когато ви пуснат Вежди Рашидов, Джорджано и черната Златка едно след друго в новините. Защото понякога си трябва нещо наистина добро, за да се измъкнете от сивотата на ежедневието и да убиете желанието си да се втурнете през глава към Терминал 2, а това четиво върши идеална работа за ежедневно ремотивиране.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.