Съдърн рийч

Джеф Вандърмиър

agentsiyata_1 192383_b _1_1_1

Ако сте от феновете на странните сериали тип Туин Пийкс среща Експериментът, харесва ви идеята за потенциални извънземни, паралелни реалности, хора – особняци с меко казано нездравословно минало и торби от тъмни тайни – то поредицата за странното местенце Съдърн рийч е вашето ново откритие. Не очаквайте обаче някакъв хорър, или твърд сай-фай, а по-скоро тънък психологизъм и човешка драма на килограм, обвързана със странното, почти философско явление на появата на мистериозно местенце, поглъщащо и връщащо променено всичко, което попадне в него. Ако въобще нещо излезе. Но ако се случи – по-добре го гръмнете, за всеки случай, защото не е онова, което е влязло някога, а степента на промяна е твърде осезаема, за да бъде толерирана от всеки здрав разум.

Можете да тълкувате зона Х както пожелаете, теорията за неговото съществувание се люлее нестабилно между ускорена еволюция, чужд експеримент и интелигентно нашествие. Може би е всичко това, може би нещо съвсем различно. Повествованието се лее като сценарий за хитов сериал, или даже доста успешна игра – главните герои се намират във враждебна обстановка, с минимална информация, беден инвентар и неясни цели, освен основната – да оцелеят. Но кое от нас може да оцелее, и кое да се промени, и пак да сме си ние? За мен лично леко клинично – холивудската постройка на историята не бе плюс, но съм уверена, че има десетки, ако не и стотици хиляди читатели, които обичат книжния формат на забавление, който се доближава най-много до техните любими визуални източници на удоволствие. А и съм сигурна, че екранизацията точно на тази история няма да закъснее.

Настроението е повече от ноарно, напълно обречено поради липсата на осезаем враг, който да фраснеш в естествено грозната глава. Тъй като врагът е навсякъде, и най-вече – отвътре. Някак обидно лесно се оказва това да анихилираш настоящия ни биологичен вид чрез подмяна, или екстремна еволюция, която не оставя много от началния материал непроменен. Потискаща е идеята, че сме жертва на собствените си страхове и недоверчивост, имайки нужда от минимално побутване от по-висш разум, за да отстъпим от границите на собственото си аз. Нещата са повече загатнати, отколкото сервирани на тепсия с прочувствена реч на големия лош зъл на финала, но така е далеч по-достоверно и толкова практически възможно, че ако не ви натъжи поне за малко, явно Вандърмиър не си е свършил работата на таен пророк на края на света такъв, какъвто го познаваме. Но няма как да не се случи, дишайте спокойно, докато все още сте си вие, че промяната ще дойде бавно и неусетно…

Реклами

One thought on “Съдърн рийч

  1. Много добра поредица! Чаках с нетърпение излизането на всяка една книга.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.