Тайните на короната

Адам Джей Епщайн и Андрю Джейкъбсън

product_144

Втората част на една от най-топлите и смислени фентъзи поредици, които можете да подарите на децата си или на вътрешното си хлапе, което има нужда от една хубава история преди сън. За книги, създани от непознат тандем, запознал се на паркинга е нормално да не очаквате нищо, но поредицата за Фамилиарите съдържа толкова много меки, уютни и вълнуващи по най-чистия възможен начин неща, че как да не споделя.

Главните герои са животни с характер, оцеляващи и борещи се сами с живота и всичко леко кафеникаво на цвят, което същият смята да им предложи. Те са с магически умения и са личните компаньони на трима подрастващи магьосници, като историята за тяхното приятелство можете да прочетете в първата част на засега четирилогията за космато-пернато-слузестите малки магове. Тук се впускаме в истински куест в опит за спасяване на света от изключително злокобна луда зайка, предала своят зачислен човек заради по-висшата идея за налагане волята на магическите животни над тази на хората. Както е било преди нашите добри хуманоидни братовчеди с измама да завладеят маг източниците. Да, трудно се взема страна, но ситуацията изостря емпатията и способността да разбираш отлично позицията на другия и да се съобразяваш с нея, ако и да не я споделяш напълно.

Истинските приятели се опитват да бъдат по-добри заради другия, и не преставят да вярват в способностите и добротата на другарите си, дори когато това изглежда напълно невъзможно. Винаги се оставя едно кътче в сърцето, което може да прости и което е готово да се съмнява в лесните отговори на тежките въпроси, докато не научи истината, колкото и горчива, болезнена, но все пак облекчаваща се оказва накрая. Следите ли внимателно колко житейски уроци биха могли да дадат, или припомнят, според възрастта на читателя, една малка котка, крехка сойка и миниатюрна жабка. Преданост, емпатия, приятелство, доверие. Без модерни принизявания на фантазията до шепа сгърчена реалност, без спънати и неспособни да дишат самостоятелно главни герои, без сладникава простотия и деус екс макина, сипеща се от небето и разрешаваща проблемите на всички. Аз поне това бих нарекла почти идеалното повествование за подрастващи, и стискам палци да видим и останалите част на поредицата на български – Артлайн, стягайте се, искам си шарените корици!

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s