Гриша

Лий Бардуго

173026_b 178989_b 188581_b

Литературата, предназначена основно за подрастващи е винаги леко обидна, но поради степента на несъзрялост в обичайно излъгалите се да я четат, тя бива възприемана като близка, лична или простичко „омг, колко е яка“. А всъщност пред свъсените вежди на попрезрелия читател се разиграва съвсем не-макбетовска сценка със спънати кифли, красавци с неестествени сили, принцове, приятели от детството и още някакви рандъм супер пичове, които виждат отвъд нескопосаното поведение, безличния външен вид и стандартната женска тъпота, и се влюбват – ама влюбват – с все фанфарите, зарята и хартиените фенери в главната героиня, която като нищо можеше да се казва Бела Суон. Или Алина Старков.

Тъгувам искрено за младите момичета, които продължават да се идентифицират с нищо незначещите образи тип Хари, Бела или каквото там, които животът и външните обстоятелства ги принуждават да са герои по неволя и да вършат всякакви там героичности, защото всички ще ги обичат накрая. И като за пример само да спомена, че на 15 се идентифицирах със Селина Кайл – жената котка – хвърляш я през прозореца, тя се връща с девет живота, камшик и доста приятни кожени гащи, плюс много лошо настроение и желание да рита всякакви по габарит и оформление задници. Но едно време беше модерно да сме силни сами по себе си, а не зависими от всичко останало, което сега се брои за нереалистичен винтидж, поне доколкото мога да съдя от модерните мейнстрийм образи. О, времена, о, нрави, нали.

В тази история героите са млади, кухи и емоционално подскачащи извън скалата на приемливото. Дори хилядолетните местни вариации на нещо като вампири, които обаче не блещукат, ами сипят тъма и зверове от сенки наоколо, се държат като ощипани госпожици и господа във втора младост, но на физическа преклонна възраст тип Хю Хефнър, едновременно. И за всичко има едно обяснение – те са руснаци. Добре де, равкианци, със съвсем неземни имена като Толя, Миша, Надя, Зоя и – готови ли сте – Тъмнейший. Всъщност брилянтно свежа идея, необятната руска душа в съчетание с диви магии и стиймпънк машини – кой може да откаже с лека ръка на идеята. Но изпълнението е такова, че непълнолетното сираче Алина Старков, оказала се богиня – преродена еманация на светлината, се превръща в немезис за читателя, който силно се натъжава при всяко нейно оцеляване, обичайно свързано с изнасянето ѝ от бойното поле върху нечии мускулести, добре оформени, но много нежни рамене, ръце, гърбове, и всякакви други анатомични подемности на симпатичните Аполоновци, дето се мотаят наоколо. Ама иначе е много силна, могъща и мачкаща всичко, така поне казват.

Но нека мислим положително – историята, макар и клиширана, ни отвежда в една доста динамична битка между мрака и светлината, чиито участници са реално погледнато доста сиви, и имащи каузи – вери, на които можете да симпатизирате едновременно. Елементи от стари руски приказки и модерно алтернативно фентъзи се комбинират със стандартния сървайвал на двама обичащи се млади човеци, бягащи от злото и задълженията, което е, признавам, прилична тийн любовна история. И под тийн да си знаете, че най-вълнуващите физиологични сцени ще са целувките (с повече от един партньор, уау!); никой не псува креативно; млатят се хубавичко, чистичко и кратко; и що-годе е едно приятно приключение, с шепа моменти на горчива загуба, любовни тръшкания и губене на мотивация за живот. Така де, поредния ден в училище, но пренесен в красивата руска ледена пустош на Равка.

Общо взето – прекрасна за филмиране поредица, която ще има същите зрители като Дивергенти, Игрите на глада, че и Здрачовете, макар че тук ще се запали и целия руски фендъм – все пак през половината време се вкарва един псевдо руски диалект, който ще звучи толкова екзотично в ушите на младите зрители, както например японски или малайски – да, такива времена дойдоха и у нас. Ако си търсите драматична, емоционална и все пак – доста оригинална на моменти, изцяло кинематографична като стил, и ултра лесно читаема като сюжет поредица, и не ви притеснява средната възраст на главните протагонисти – Гриша е вашата бира, чаша шардоне, водичка с витамини или монстърче, според зависи от нуждите ви.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.