Кралят орел

Владимир Ганев

korica_king_eagle_libra_2015

Няма да ви е лесно да си намерите тази книга, но пътешествието към нея можете да приемете и като част от доста особеното изживяване, който този наглед стандартен фентъзи роман дава. Защото това е всичко друго, ама не и стандартно фентъзи. Ако очаквате нещо лековато, наивно, детско или разтоварващо за един следобед – ще се окажете доста объркани и смутени само след няколко страници. По-скоро се подгответе за един философски размисъл върху доста глобално – модернистични теми, изключително умело скрити зад стените на един привидно измислен свят с принцове, войни и магия. Поради изключително слабата ми теософска подготовка, мога само да предположа, че има нещо от Дънов, може би и Блаватска, или още някое име, което свързвате с личностно самоусъвършенстване и размисъл върху възможностите на аз-а. Но мога за себе си поне да кажа, че вътрешно се смутих от очевидната си неспособност си да възприема текста на нивото, на което просто си личи, че е писан. Лошо за мен.

Бъдете готови за алогично виещо се действие, подчинено всъщност на доста сложна планировка за развитие на идеите. Разговорите са малко, повечето са предадени на принципа на летопис. Усещането за надникване в пожълтели от времето, древни папируси, криещи най-могъщата легенда на сътворението е повече от завладяващо. Авторът разбира смущаващо много от нереални неща като например царуване, летене и водене на война, по начин, който те убеждава неусетно, че сякаш ги е изживял някога, и сега само си ги припомня в своеобразни мемоари на живот в паралелна вселена. За любителите на цитатите – подгответе се с големите маркери, че тук всяко десето изречение си заслужава да бъде дневната ви фраза за размисъл. Въобще – мета роман, на висок език, който не мога да определя като четим, а по-скоро като пораснало – респектиращ, без да е суховато научен. Книга, която си заслужава да бъде четена многократно, и аз със сигурност ще повторя в някоя по-зряла възраст, стискайки палци настоящото ми леко смущение да прерасне в разбиране.

За всички, които приемат личното предизвикателство да разберат на какво ниво себепознавателна интелигентност са – ето оттук можете да поръчате книгата:

http://www.eagleking.net

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.