Огнедъх

Урсула Върнън

197287_b

След явлението Дръндьото, който накара милиони деца по света да се заинтересуват от хартиените правоъгълничета по начин, който само злият Хари постигна преди повече от десетилетие, се появиха прекалено много клонинги, опитващи се да комбинират изключително близък до ежедневието на децата сюжет, с шантави картинки, непретендиращи за какъвто и да е артистизъм, още по-малко естетика или каквото и да е приятно за очите. Повечето от резултатите, които съм срещала поне на българския пазар, са просто трагични – твърде злободневни, леко мелодраматични, и намекващи за неща, от които на всеки нормален възрастен ще му се изправят косите от мисълта какви разговори ще трябва да води с подрастващото човече много преди да им е дошло времето.

Но едно от симпатичните изключения е рисувано-писания роман на Урсула Върнън за малкия дракон Огнедъх – изключително сладка симбиоза между обикновен текст, и комикс, който не повтаря вече написаното в текстовата част , а го допълва, и визуализира в главата на малкия читател, учейки го как да си прожектира книгите в личния  си 10-д салон на ума. Приключенски, неусетно образователен и много забавен роман – ако има идеална формула за детска книжка, май ще е само и единствено това. Геройчето е симпатично, леко глупавичко, мързеливичко, но смело в правилните ситуации, и добър приятел, дори когато не е в негова изгода. Има го моментът с родителите, имащи високи очаквания към поколението си, но недостатъчно разбиране към него; въпросът с привидната несправедливост на ниските оценки се поставя на дневен ред, както и темата за тормоза в училище. А за финал в картинката се намесва доста впечатляващо една мутирала картофена салата, която живее в канализацията и може да се защитава доста добре срещу разни там комодски варани без вратове. Толкова за достоверността.

Въобще свежа и лека история за деца, и техните родители, които ще се забавляват кикотейки се наравно с дребосъците, на странния земноводен свят от твърде познати от ежедневието физиономии. Очаквам скоро и продълженията, които ще ви усмихнат гарантирано, независимо какви сте убедени, че са вашите обичайни литературни предпочитания. Една чудесна почивка от реалността.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.