Кървави книги – 4

Клайв Баркър

195516_b

Баркър, Баркър, колко безсънни нощи си ми докарал, колко подозрителни погледи, истерично пищене в мрака и френетично пръскане на невинни хора с френски парфюм в метрото, поради липса на каквито и да било други подръчни оръжия за масово поразяване. Уж нормални ситуации, съвсем обикновени участници, всичко забавно даже, интересно – и изведнъж бум-тряс-прас – и портите адови буквално, ама съвсем си естествено буквално се разтварят под носа на с нищо невиновния главен герой, и го повличат в кървавите реки от мъка и болка на отвъдното. Вярно, не е Лъвкрафт, който може да разбърка до безумие основните нишки на душите ви, нито Сад или Аполинер, че дори Виан, които ще ви убедят да страните от всяко човешко същество с мръсен блясък в очите, докато животът не напусне окончателно изтерзаните ви тленни обвивки. Но е Баркър. И страхът влиза с него в стаята съвсем не на пръсти.

Вече четвърти сборник радва поклонниците на мрака, разтваряйки кървавите папируси от човешка кожа, и демонстрирайки нагледно поредната гнусна съдба на отнет по величаво – отблъскващ начин привидно невинен живот. Ако въобще може да се обединят под някакъв общ мотив, то разказите ще носят дамгата на предателството, независимо дали осъществено от собственото тяло, от семейството, вярата, лекарите или дори личните демони. Ръцете на корицата ще ви посрещнат, краката ще ги последват, и доверието в самите вас като един организъм ще се разклати до твърде лесните за разрязване основи. После ще ви поеме скитник, който пази тайната за контрол на цялото човечество в няколко възелчета чиста магия, дето никога, ама никога не трябва да разплитате, независимо колко ви се иска. Пътят ще ви отведе в мотел насред дивия Тексас, където Бог и призраците ще влязат в люта битка за каквото е останало живо на Майката Земя. Ще направите и лек завой към дверите адови, но ще почакате отвън в повече от лошата компания на твърде богат човек, търсещ прошката на ангел или демон, без значение. А за финал ще горите от любов, и ще преосмислите така съблазнителната идея за екзотично- горещ и животински секс, в една смущаваща по безкрайно много начини анти – романтична история.

Случва се всичко, което не очаквате, и все пак една частица от вас винаги е примирала от страх пред възможността за нахлуването на жив кошмар в стаята в най-уязвимия ви момент. Няма човек или животно, които да не ви предадат, нито дори собственото ви аз ще е винаги на разположение да спаси остатъците от душите, които го населяват. Дойде ли време за края, нито молитва, нито проклятие ще спестят агонията или ще смутят писъка с утеха. И ако изпитвате и най-малки съмнения относно промишлените количества болка, които ви очакват при битката, завършваща винаги с  неудобен резултат за живите – прочетете една кървава книга на пророк Баркър, и се опитайте да не мислите твърде много за сенките в ъгъла на стаята ви. Защото те са там, и са гладни. И не се заблуждавайте – не можете да им избягате…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s