Пръстените на силата

Хелмут Пеш, Хорст фон Алвьорден

51YZC8335BL._SX335_BO1,204,203,200_

За всеки самоотвержен толкинист каквато и да е заигравка с постулатите на Средната земя е нещо много по-лошо от богохулство, извращение и смъртна обида в едно, и разните му фен фикове, изнамерени по мазетата уж забравени или недовършени ръкописи, дето съвсем случайно включват полуръстове, урукхаи и елфи, заслужават обикновено организирането на лежерен съботен линч с факли, вили и сандвичи с кисела краставичка. Тази книжка нямаше да е изключение от списъка за горене на текстови абоминации, ако претендираше по-открито връзка с Толкиновата вселена, но двамата германци всъщност отнасят историята за дребния човек, правещ разлика и промяна в Големия Лош свят, на едно доста по-съвременно ниво, вкарвайки генетика, механика, паралелни светове и мотаещи се наоколо деуси с все машините си – неща, за които не могат да бъдат обвинени в явно прекопирване на чуждия гений. Та, приберете материалите за преносима клада на простотата, и да се потопим в една детска, но и доста приемлива за възрастни, приказка на новите братя Грим.

Хобитите са елдерландци, елфите се делят на тъмни и светли, джуджетата са ходещи парчета скала без женски пол в редиците си. Гоблините са верни последователи, плод на генетически експерименти, включващи технологии, а не варене на разнообразни животински части в недрата на планини; злите са болги – нещо като доста тъпи орки – берксерки, а шефчета се падат тъмните елфи, които са всъщност доста кисели и силно начумерени, вероятно от сериозна констипация, нормални си ушатковци, със страст към прогреса и доминацията върху повече от един свят. Имаме пътешествия между реалности, телепортация, хибернация, даже на моменти навлизат и автомобилите, телефоните и течащата вода поне в едно ъгълче на странната реалмия на новите пръстени, имащи не особено ясни функции, но включващи се – разбира се – в най-подходящите моменти. Въобще всеки е на правилното място в правилното време, с правилната компания и прави яката работа по спасяването на няколко измерения едновременно. И не, няма голямо око на планина – но пък има един пършив дракон и Легион за цвят. Мда, Оня, същия, един, който е много – неуспешен експеримент на по-мързеливите студенти- махмурлии от тип елфи и джуджета  в часовете по биогенетика за напреднали  101 на Елдерландския университет.

Наоколо кротко клечат и няколко бога и богосъздадени същества с равни на създателите си възможности, и тъжни полу – божествени истории, само намекнати тихичко, за да не разрушават доста инфантилната и спокойна обстановка, близка до истинската история на Хобита, предназначена за подрастващите на едни доста по-различни времена. Приятелите са верни до гроб, ако и срещнали се преди пет минути; любовта присъства малко насилена, сякаш замислена в последния момент, за да отговори на неписаното правило, че междувидови сватби трябва и ще има на всяка цена; а враговете са толкова гадни, че може и да порежат тук-там няколко хиляди статиста, но никой важен няма да страда от нещо повече от разцепена вежда и леко разстройство до края на книгата. Има и доброжелателни призраци; линейни пъзели а-ла Мист; опасности, отчаяние и тъмнина, но никога нищо чак толкова зловещо, че да ви подари стабилно среднощно напикаване. В крайна сметка – каквото и Толкин вероятно е искал да постигне в началото на творческия си път – се е получила една свежа детска приказка с поука и набързо упоменат списък на умрелите неважни за финал, за да се знае все пак, че войната е нещо лошо, и излишно, щото добрите винаги ще побеждават. Излишна и за четене, или просто разтоварваща – моят екземпляр поне засега няма да лети през прозореца, пък ще видим при следващото разчистване.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.