Мерлин – седемте песни

Т А Барън

gen_img_url.php

Продължават приключенията на малкия Мерлин, от преди времената му на вечен белобрад друид, с палав блясък в очите и мащабни планове за бъдещето на цяла Великобритания, когато великата цел на милиони бежанци по цял свят е била просто хълмиста област с няколко подивели племена в полички, и някое и друго подобаващо неприлично връхно одеяние, които дават мило и драго да се избият до крак. Засега дребосъкът – потомък на великите Туата-де-Данан, и средностатистическа човешка вещица тип билкарка, е доста обичайно тийнче в най-лошите си години – не е открил магически начин да се справи с пъпките, сутрешните неудобства засега са рядкост, а трепетът в стомаха при вида на някоя дамска изпъкналост е все още принципно непознат. За сметка на това гневът, гордостта и тъпотата властват в съзнанието, което всички ще запомним като принадлежащо на най-великия, почти истински магьосник, който евентуално е живял преди някое и друго хилядолетие по земите човешки.

Та пак да повторя, ако не е станало ясно – малкият Мерлин е изключително неприятно келеменце, но пък кой ли не е бил на маргиналната възраст между детството и съзряването. Възлага му се огромната отговорност да върне живота в опустошените от демони вълшебни земи, защото и най-древните предмети познават благородната му кръв на поколения магове, и спящия талант с потенциал, достоен за завиждане дори и в толкова крайно невероятностната вселена. Разбира се, дай нещо важно да се направи от хлапе, пък било то и целунато от сума ти божествени сили, и виж как ще го оплеска епично. Възрастта и опитът са си важни, независимо чии гени носиш, и Барън залага на силната достоверност, ако и да е доста горчиво допълнение в една иначе истински приказна история, достойна за четене пред бумтяща камина в хладен есенен ден.

Приключенията се редят по условната схема – мини и вземи еди какво си, разбери еди що си, и ще станеш хем по-добър човек, хем левълът ти на велик герой ще се вдигне чувствително. Но предизвикателствата са достатъчно оригинални, пъстри и на моменти абсурдни, загатващи за бъдещо величие и истински епос, чакащ зад ъгъла на историята, за да се харесат на почти всеки почитател на жанра. Въобще – едно непретенциозно пътешествие с много магии и странни същества, предназначено основно за млади читатели, които няма да се изнервят на характера на техния набор, и даже ще го разберат, може би даже ще се поучат от по Коелювски смелените, щедро наръсени околовръст мъдрости, защото някои неща наистина се попиват както трябва само на определена възраст. Ще чакам следващата част от поредицата, тъй като въпреки келешовия характер на Мерлин, все пак същият си остава симпатичен герой, който няма да ми умре преждевременно пред погледа в пристъп на изявена авторска злоба. А който е чел Мартин и неговите актуални миниъни – копикатове, знае че това вече си е направо читателски лукс .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.