Ятото

main

Да, знам, не става въпрос за книги, а за нещо, което не очаквате да прочетете тук, и то от мен. Но аз очаквам да го прочете някой, който вероятно не познавам, но който би откликнал на една наглед простичка идея, преследвана с една – единствена цел – да сториш добро на някой непознат с повече кураж и по-малко причини против да върши значими неща. Значими, разбира се, според мен, и според всеки на който му е писнало да отвръща очи от нещата, които малодушно решава, че не зависят от него. Но, ще се учудите разбирайки, че всъщност малките прояви на доброта и съпричастност не са само за другите, ами правят някакви мини чудеса в самите доброправещи, повишавайки левъла им на човечност, или чистейки кармата им, или просто освобождавайки изключително освежаващи количества хормони на щастието, от които представа си нямате колко много сте имали нужда, докато не ви се случи.

Ятото е проект обвързан с реклами, и с проектите на други хора, като под проект се разбира от това да си купиш климатик за офиса, където явно киселият работодател не иска да се погрижи за служителите си, през подкрепа на болни хора, търсещи още един вариант да останат още малко при нас – опция, отказана им от живота и здравноосигурителната система, до финансиране на няколко куражлии, заели се да търсят вариант да спасят поне шепа от хилядите бездомни животинки, за които удобно си мислим, че се намират в естествения си хабитат, докато същите измират със стотици ежедневно, покосени от неща, които са по човешките сили да предотвратим с минимални усилия. И точно тук опира основният смисъл на Ятото – това е мястото, където всеки може да направи нещо за някой друг, без да му се искат пари, а на цената от 2 минути ежедневно гледане на подбрани реклами, от рекламодатели, на които им пука за нещо повече от обичайната известност. Всяка изгледана реклама ви дава билет, който отива за избрания от вас проект. Проектите се делят на четири групи, от които всяка седмица печели по един сумата от 1000 лева, събрани от рекламодателите с не съвсем търгашки сърца. Може да не ви се струва голяма сума, но за много от тези хора, кандидатствали с проекти в Ятото – тя може да подобри почти всичко в живота им.

Не всеки проект печели, някои ще чакат да дойде тяхното време и достатъчно техни поддръжници да са активни, тъй като печеленето на билети с реклами е ежедневно занимание за 2 до 3 минути обобщено време. Билети могат да се печелят и чрез постване във фейсбук и в сайта на различни публикации, чрез канене на приятели, и това е. Нещо малко, нещо кратко, нещо простичко – а може да донесе усмивки и смисъл на хора с кауза и нужда от помощ. Всеки, който пожелае да се запознае с идеята, и евентуално да я припознае като своя, и включи в дневния си график, някъде между ежедневната проверка на мейла, фейсбука и някой форум – можете да го направите на този линк

http://www.yatoto.com/register?id=CHBrNi0ts9MKsPT_

Иска ми се да вярвам, че добротата е заразна.

Иска ми се да има повече хора, които да казват – Ще ти помогна, защото знам че едва ли има кой друг да го направи.

Иска ми се някак животът в рамките на едно общество да има повече смисъл.