Бабини приказки / Избрани приказки – колекция СОНМ

Жорж Санд, Едуар Лабуле

192640z 192644z

Колекцията със странни приказни истории на естетското издателство СОНМ продължава с две изключително модернистични, като поглед върху темата какво би могло да се нарече детска литература, книжки, на две класически френски имена, които трудно бихте свързали с термина приказка – Жорж Санд и Пиер Лабуле. Предупреждавам отсега за твърде откачените илюстрации, които не бихте искали да разглеждате в сумрачни часове, защото ако сте от по-впечатлителния тип – със сигурност ще си имате не една и две нощи, изпълнени с кошмари, на които Баркър току-що им е написал сценария в обичайното си полу-сомнабулистко състояние. Та, помислете си дали точно този тип книги, ако и безупречно оформени и подчертано арт вдъхновени, са най-подходящото за четиво преди сън откъм визуално възприемане.

А какви са самите сюжети? Лабуле предлага своята трактовка на приказките от 1001 нощ, но неограничен от време, място или евентуална публика на историите му. В един момент препускаме с безразсъден смелчага из непознати острови, спасявайки красиви феи; в следващия сме далеч на изток в средата на драматично – неразбираема любовна история, натежала от зла магия; после отскачаме до древна Ирландия да изколим по Мартиновски гостите на едно царско тържество в пристъп на справедливост, и между другото попадаме в може би бабата на приказката за живата вода, обхванати от съмнения относно силата на законите за авторското право у братята французи. Мъдри басни за смисъла от практикуването на занаят, хитроумни приказки за добрата експлоатация на алчността и високомерието у благородниците, драматични истории за загубени съпрузи и по чудо неизбледняла вяра в съдбата. Силно диверисифицирани сюжети, запомнящи се герои, цели книги, свити в няколко страници уж предназначен за деца разказ, но очароващ със своята непринудена магичност, и докосващ детето в дори и прекомерно порасналите читатели.

А Жорж Санд, непримиримата, бунтарката, богинята на словото и любовта, отказваща да има скучен живот, пък в един момент от жизнения си път се насочва към кратките форми, така наречени приказки, но всъщност мини драми, позволяващи си леки елементи на фентъзийност. Историите са доста реалистични, подчинени на духа на времето си – авантюристичен, изследователски, обсебен от правилата, по които светът, природата и животът въобще се зараждат, живеят и погиват, за да се преродят в следващ момент. Екзотични, романтични, тъжни; с герои като куче, слон, цвете, камък, гном, дърво, фея, но до един еманации на човещината, прогреса, науката, и преходността на времето. Не точно по моя вкус, но напълно отговарящо за цялостния стил на Санд, описващ една епоха на интелектуална и емоционална експанзия на хомо сапиенса – очароваща, нетипична и някак архаична в желанието си за познание и развитие. Красиви книжни съкровищници за почитателите на предизвикващите сивите клетчици текстове, нелишени от бляскава фантазия и близост до душите на читателите. Арт интелектуалщина за напреднали.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.