Приказки от полски писатели – колекция СОНМ

145168z

Подчертавам името на издателството, за да не помислите, че съм изтрещяла съвсем от някоя марсилска треска, галиполски скорбут или каквато е там актуалната мозъкоизяждаща болест на хилядолетието. Защото СОНМ са от онези леко бутикови издателства, които много внимават да издават изключително прецизно подбрани заглавия от цял свят, с помощта на много програми за европейско развитие, тъй като, както знаете, май само в България на почти никой не му пука за разпространението на родните ни автори в чужбина. Та, СОНМ имат една прекрасна серия от сборници с истории, разказани от някои от най-ярките имена на чуждестранната литературна сцена, предназначени не точно за деца, макар и носещи името приказки, заради способността си да радват дори попораснали инфантили като мен, уж търсещи нещо за усмивка и лека нощ в текста, а откриващи хиляди препратки, заемки, намеци и алюзии към десетки любими образи и заглавия от книжната ми съкровищница.

В такива книги порасналите ви мозъци се чувстват като истински изследователи, намерили древни артефакти от изчезнали цивилизации и разучаващи ги като алтер-еготата на литературни Индиана Джоунсовци. Всяка страница извиква спомен, цвят и картина от някой особено важен момент в детството, за който не сте и предполагали, че се е случил някога. Дяволи, магьосници, влюбени богини; нежни любовници, отчаяни влюбени, трагични любовни истории; хитреци, мошеници и обикновени бедни хорица, научили се да оцеляват в един обективно недружелюбен свят. Магията е ежедневие, макар и малко скрито от свещениците; измъчените духове на езичници често изкупуват греховете си вършейки богоугодни дела, а упованието във вярата често помага, макар че не носи винаги идеалния добър финал.

Полските легенди не са захаросани дисни залъгалки за умерено умствено натоварени подрастващи, а по-скоро приятен начин да научиш за народопсихологията на прадедите на армията водопроводчици, която по настоящем е инвазирала дружелюбно добрата стара Англия, отдавна позабравили аромата на родните полски полета. Не мога да не направя паралел с алтернативната реалност на  Лорд Дарси на Рандал Гарет, където Полша е велика империя, пред която трепери цяла Европа, та може би си заслужава да погледнем малко по-внимателно в езическо-славянските корени на страна, за която обективно погледнато едва ли знаем много. И кой знае какво ще открием, вълнуващо ще е меко казано.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.