Малката Божана

Божана Апостолова

mid_1

Който някога се е срещал, виждал, чувал Божана Апостолова на живо, няма как да не е останал пленен от огъня на чистата любов към книжното дело, който гори в тази жена по-буйно, отколкото може би е прието да виждаме напоследък по какъвто и да е повод. На деня на будителите се сещам точно за нея, и сякаш чувам гласа и, разказващ, пледиращ и назидаващ управляващите и политиците ни за онази тяхна обичайна културна апатичност, граничеща с нарочна анти – интелектуалност, която уверено се наслагва върху целия ни народ като лепкав пласт от гнусна тъпота, през която пробивите са истинска рядкост, и твърде често биват наказвани по икономически – разоряващия начин. Но Божана Апостолова е една от онези звезди-нова, които ще прогорят пътя си през посредствеността и ще оставят на читателите истински съкровища от думи за онези моменти, когато се почувствате сякаш единствените, на които им пука за истински важните неща, правещи ни реално хора, а не само лесно размножаващ се животински вид с противоположни палци.

За тези, на които възлагаме надеждата, че ще ни спасят от самите нас, а именно  – децата ни, са предназначени историите на малката Божана – едно безгрижно, весело, неограничено от света и възможностите на реалността момиченце, разказващо за нещата от живота по онзи специфично – разбираем за хлапетата начин. Темите покриват почти всичко, за което някак трудно се намират правилните думи – като смъртта, любовта, преходността на нещата, гнева, замърсяването, лъжите, приятелството. Няма излишно захаросване, смутено напудряне, меко завоалиране на нещата – днес подрастващите нямат нужда от прекомерно опазено детство, тъй като твърде често наяве приказките губят своя щастлив край и идеята за „заживели щастливо завинаги“ е смехотворна дори за тригодишните. Но по никакъв начин нито Божана-авторката, нито Божана-малката героиня не е груба, ноарна или кисело-злоблива, а просто – истинска, откровена, някак достойна за едно задочно приятелство, което няма как да не избухне някъде в сърцето ви – независимо дали сте родител, или дете – и към двете Божани на думите и фантазията.

Книгите на Божана Апостолова са един от най-добрите подаръци, които можете да направите на себе си – и на онова мъничко лично аз, което спи тихичко в спомените ви; и на онова по-голямо, леко смутено аз, което ви гледа мъничко уморено през огледалото; и на онова алтернативно палаво аз, което имате или планирате да имате някога, тичащо наоколо, носещо мечтите на цяло едно поколение на раменцата си. Частици реалност, които живеят спокойно с океани от фантазия, и пренасят едно гаргантюантско по значимостта си послание, което аз лично разбрах на твърде късен етап от живота си, а именно – Никога не се страхувай. Ех, какъв щеше да бъде света ни, ако страхът от загубата на материалното, обичайното или просто познатото не бе възпитаван така ревностно у всеки един човек – само Божана може да ви разкаже. И уверявам ви – ще се влюбите в идеята за безграничността, която е толкова реална на пипане.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.