В ярката им светлина

Йордан Желязков

When-They-Shine-Brightest_cover-BG_final1-723x1024-400x600

Това не е книга, която можете да си купите нито по конвенционалните, нито по апокрифните начини. Не и в момента, но съвсем, съвсем скоро ще чуете много повече за нея. Това е проект, и то изключително амбициозен и демонстриращ размаха на мечтите на един творец, който преследва своята визия независимо от разни ограничения като финанси, език или пазари. Защото Йордан Желязков финансира своята идея по пътищата на crowdfunding-a, работи активно по професионален превод на английски език, и вече е намерил многообещаващ издател за българската версия на работата си. Което е явно модерния начин един писател да пробие не само на родната, ами директно на световната сцена, ползвайки всички пътечки, които интернет и социалните мрежи могат да предложат.

Каква е историята в самата книга обаче, защото освен че можем да говорим страшно много за организаторските качества и нечовешката активност и отдаденост на проекта от страна на автора, които са страшно впечатляващи и винаги изваждат по едно възхищаващо се Damn! от душата ми всеки път като се присетя, все пак текстът е най-важен. И аз имах удоволствието да го прочета покрай конкурса на MBG Books, като същият достигна до последната десетка на финалистите. Ако това не ви стига да се убедите в потенциала му – нека ви помогна още малко. Фабулата се развива около един бивш военачалник, от онези които са били на губещата страна обаче, и освен няколко хиляди ратници, са загубили и вярата в себе си, достойнството и практически семействата си, които макар и почти живи и здрави, гледат на тях като на ходещи мъртъвци. На сцената се появява и едно малко странно момиче, потомка на жрица и самата надарена с твърде особени сили, за които тепърва ще научаваме, предлагащо на низвергнатия войник топлота и разбиране в най-тежките моменти, когато и двамата са принудени да се обърнат срещу всичко постоянно в света им и да предизвикат ксенофобията, страха и яростта на родните им племена с чистото си приятелство и грижа, продиктувани от едната простичка човечност.

Имаме и едно младо момче, оказало се победител във войната , бягащо с армиите си от призрачни твари и зловещи неназованости идващи да погубят света; властващ култ от затворени в каменни храмове жреци, обожествяващи драконовите си богове, спещи дълбоко под лавови извори; странни джунглови общества с много по-високо техническо развитие от приетите за цивилизовани , но по-скоро религиозно осакатени варвари в стигма от взаимна омраза. Много вълнуващи истории са само леко загатнати в този момент, тъй като това е все пак част от поредица, като същите са разказани по повече от оригинални начини – чрез шарките на вълшебни килими, през спомени напиращи и прескачащи времевите ограничения, с пътувания през тунели с твърде много изходи, повдигащи повече въпроси и събуждащи мистерии, отколкото разкриващи каквато и да било информация. Като начало на една епична история недовършените сюжетни линии, увисналите краища и странните ситуации около главните персонажи съм склонна да определя като оправдани – действат като тийзър за премиерата на истинския вихър от магия и битки, в който след силно смущаващия финал ще повярвате силно.

Хората са си хора, със своите слабости, взаимно недоверие и непрестанни грешки, измерващи се в лесно създадени трупове и погазени чувства и души. Боговете са споменати, почти разкрити, и на моменти почти принизени до непознат биологичен вид, за който няма как да не изгорите от желание да научите повече. Причините за войните, реда в света, космологията и космогонията ще науча вероятно някога по-нататък, но важното е, че наистина искам да ги разбера. Тази книга отваря само вратата към едно объркващо светообитание , населено със странни, неидеални, но някак симпатични герои, които изчезват и се появяват в събитията по крайно непредвидима порядка, променят се, преоткриват се взаимно и следват своите неотменни възходи и падения, създавайки ментално пътешествие за умовете за своите читатели. Хубаво е, когато добрите текстове намират своя начин да достигнат до жадните за фантазии читатели – някак се събужда надеждата, че светът не е съвсем загубен, и има някаква вселенска справедливост в действие, която награждава активните и талантливите създатели на думи и реалности. Не мога да не подкрепям подобни идеи, направете го и вие, ако ви вдъхнови – ето страницата на проекта, в който можете да се включите, или просто да наблюдавате развитието му – гарантирам ви, заслужава си:

https://www.indiegogo.com/projects/when-they-shine-brightest-a-fantasy-novel

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.