Книжна борса

Весела Люцканова

193164_b

Светът на книгоиздаването за мен винаги е бил някаква магична обетована земя, населена само от свръхинтелигентни и извисени духовно и морално личности, като Едем на хората със смисъл, без посредственост, дребнавости и простотия. Е, колкото по-навътре навлизам в нещата, виждам сенките зад чистите ореоли, и малко тъжно трябва да призная , че създаването на книги е бизнес като почти всеки друг, и ако в началото всички са били мотивирани и горящи в името на словото, със времето и болката от неосъществените мечти, нещата са се извъртяли очаквано до онзи тип работене за пари, а не заради идеята на това което се прави. Но не навсякъде. Има все още рицари на книжните тела, които защитават своята нужда да творят, да помагат на други творци и да придават смисъл на живота ни , осигурявайки още едно приключение, още една алтернативна реалност и още един вид живот, който никога няма да ни се отдаде да преживеем пълноценно. Защото просто не могат да не го направят.

Весела Люцканова е един от тези защитници на старите идеи,че добрият текст има повече значение от нечия пошла известност, която би продала всичко на още по-пошлата си публика. Със серия от есета – разкази се потопяваме из миналото и настоящето на хората, заети в създаването и разпространяването на книги, което никак не е светло, или окуражително, но носи в себе си зрънце надежда, че нещата все някога ще се променят, ако има личности, вярващи в това и смятащи книгата за нужда, а не за морално остарял лукс. Преминаваме през коридорите на истинската книжна борса, населена със сиви и цветни персонажи, някои незаслужаващи по никой начин да са там, други живеещи и дишащи заради словото и магията му, даваща десетилетия сили на гладните умове. Надникваме в книжарници, издателства, складове, авторските местенца, в които се случва всичко онова, което ме запленява и мъничко плаши, но повече амбицира да намеря начин за мечтите си да придобият своята книжна плът.

Преплитат се съдби, загуби, планове и провали, всички подчинени на любовта към книгите, мъничко отстъпваща пред нуждата от парите. Които си трябват, разбира се, но понякога цената им е различна, и малкото стига там където многото е било крайно недостатъчно; и дните започват с един нюанс по-светли; и виждаш повече усмивки, вместо смръщвания на същите места, просто защото следваш повика на вътрешното аз, което единствено може да ти каже откровено защо си тук. Весела е страстно увлекателен автор, водещ разговор с читателя си, споделяща за реалните си приключения  в полу-митичния свят на книгите и своя живот в него; за злите и добрите , надеждите и тъгите, и всичко онова, което наричаме живот, само че много по-смислено. Мога само да изразя искреното си уважение пред таланта и силата на една жена да се бори със света, създавайки своята лична история, достойна за уважение, поемайки рискове и защитавайки вярата си в неща, които са наистина ценни, ако не и за съжаление модерни. Такива са истинските герои, за които би трябвало да се говори повече. Аз определено ще го правя по-често.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.