Таши

много слаба слаба

Ана и Барбара Финберг

192730z192732z144111z143796z  

Таши е една изключително сладурска поредица от весели мини книжки, въртящи се около странно хлапе със завъртян перчем, дошло на крилата на гигантски лебед до нашия свят от някакви земи незнайни и потайни, но подчертано азиатски по архитектурен стил, ако и да не са точно земно – азиатски. Момчето се сприятелява със съвременно семейство от неназовано място в неназовано време, но поне звучащо достатъчно нормално, за да са жители на някое изчистено от грижи нордическо селце в богатия север на Европата. И носи със себе си увлекателни истории за фантастични приключения и пътешествия, които разнообразяват така или иначе ведрите дни на естествено щастливите му домакини, допълвайки безгрижните сезони на идеалния им живот.

Таши има невероятната способност да се забърква в наистина огромни каши, но и да се измъква от тях по хитър и доста ловък начин, който може да вдъхнови малките си читатели да използват ума си и да го тренират , за да могат да се справят с човекоядни дракони, зли великани, недружелюбни духове или мързеливи джинове, както и с жестоки военни лордове, лукави роднини, алчни лихвари и противни разбойници – от двете страни на реалността, които се изреждат да сипят злините си върху дома и в частност главицата на Таши постоянно. Приключенията се редят шеметно едно след друго, а невероятните илюстрации в молив в черно-бялата гама смайват със своята детайлност и хващат погледа на читателите, изживяващи половината фабула чрез визуални способи.

Един прекрасен проект за деца, в който качественият текст се съчетава с много приятно оформление, достойно за всеки читател с вкус, независимо от възрастта, необиждащо никой естетски поглед или спомен за някогашните детски книги, които вярвате или – имаха красиви, а не гротескно-странно – стряскащи илюстрации тип Гъмбол и чичо Дядко. Прекрасна поредица, за която ще следя внимателно издателство Унискорп за останалите десетки книжки от серията, за да заемат своята заслужена позиция сред колекцията ми от наистина ценни и забавни истории, способни да оцветят всеки работен сив ден, който ме дебне зад ъгъла на уикенда. Препоръчвам силно!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.