Песен за Лъвицата

Тамора Пиърс

TWWRLaM_Frenchtumblr_inline_nhol8f2Dz71t8roph9782012017580  9782012018266

Жените-авторки на фентъзи винаги малко се отплесват по дефолт към феминистичната част на нещата, особено с главен герой от нежния пол , за която се чувстват просто отговорни да е кик-ас мацка, мачкаща мъже, чудовища и себеподобни с горд блясък в очите и свръхестествени умения на полу-богиня. Е, Алана – Лъвицата – първото фентъзийно отроче на великолепната Тамора Пиърс, за която за съжаление не сте и чували, е точно такава архетипна моделка на подражание, но въплъщаваща в себе си не просто комерсиалното желание за освобождение на момиченцата – читателки от ограниченията на света, а съвсем видимо изразява личните възгледи и отдавна стаени фантазии на самата авторка.

Четирилогия за съзряването на ума, неограничен от оковите на пола и очакванията на света, ако и цената на това е да се обърнеш срещу всичко познато и поставиш на карта бляновете, държащи те жив. Едно малко момиче и нейния близнак са обречени по правилата на света си да заемат обществени позиции, които не са им по сърце. Но с малко съобразителност, шепа лъжи и доста качествено фалшифициране на родителски подписи, плюс подкрепата на отдадени сайдикикове, които виждат в надарените с магически способности фърфалаци нещо повече от разглезени богаташчета, каквито са си всъщност, да не се лъжем; „динамичното дуо“ взема , че пренаписва книгата на живота, а и в някаква степен и тази на смъртта, в опит да се противопоставят на съдбите си.

Така десетгодишната Алана, вместо благородна изискана дама, се превръща в безразсъдния кандидат-рицар Алан, а определения за смирен свещеник Том, заема позицията на арогантен младши магьосник. И се почва едно надлъгване с околните, боговете и късмета на ръба на достоверността, което е колкото забавно, толкова и някак поучително, особено за някой по-млад читател, който е попаднал на тази поредица в правилния момент. Алана започва като ученик, минава през кралски прислужник, скуайър и в крайна сметка достига рицарския щит, като помежду другото води съвсем Хари Потър-живот , изпълнен с интересни и екзотични учения, емоционални или кървави сблъсъци със съученици и обичайната защита на царството и цялата вселена от луди зли магьосници. Така де, обичаен ден за дете, израстващо във фентъзиен сетинг. От време на време се намесват и някое и друго божество, прикрити демони и изпитания на ума и тялото, които превръщат упоритото кльощаво момиченце в … е , малко по-голямо упорито кльощаво момиче, което завърта главите на твърде много младежи и се заиграва с тях по един не особено скромностен начин.

Да, говорим за сексуално съзряване и тинейджърски промискуитет, но без твърде сурови еротични моменти, или насилена нюансирана грубост, по каквито си падат напоследък някои авторки. За което можем да благодарим на първите редактори на Тамора, които са и дали идеята, че е написала не просто поредното романтично романче – приказка, ами истински качествено фентъзи с ярък женски образ, който има да покаже повече от едно лице на женствеността и да изкара демоните на страховете си в равностоен двубой на менталната арена, без странни сексуални термини, нервно гладене на полите или заричане във вечна любов след две секунди отношения.

Това е текст, който би вдъхновил едно момиченце вместо да си играе с куклите на майка, да вземе дървен меч и да подгони момченцата в опит да отвоюва разни неща като равенство, свобода и възможности, без дори и да и е ясно, че води битка. Написана изключително леко, завързващо се в неизброими ситуации и приключения , с напрежение и внимателно изчислена болка от загуба и смърт, плюс осезаемото симпатично сексуално напрежение на лутащото се , току-що разцъфнало женско съзнание, можещо да се влюбва и забравя страстно с еднаква лекота. Не намирам и един недостатък на поредицата, с изключение на малко неравното разпределение на съдбите на отхвърлените кандидати за ръката на Лъвицата, които намират твърде лесно изход от потенциално силно-драматичните емоционални блата на първите любови. Е, обичам драмата , и това си е, но ревах като подрастваща на някои от по-съкрушителните моменти, в които сърцето остава без избор и взема логичното решение, вместо сърдечното. Простено ми е да съм романтичка, понякога.

 

2 thoughts on “Песен за Лъвицата

  1. Интригуващо ревю 🙂 Но откъде човек може да се сдобие с книгата за прочит? И на какъв език я има?

    • Ами аз я четох на английски, но я има и на френски, немски, испански и вероятно още сума ти европейски езици, без български , естествено. Сигурно и на руски може да се изнамери – в Русия са на светлинни години във фентъзийното книгоиздаване , но там си е друга бира пазара. Аз лично такива книги или ги свалям в електронен формат от разнообразни неспоменяеми източници, или ги поръчвам от английските антиквари в abebooks.co.uk – според зависи какво може да се намери и къде. Страхотни свежи книги, не особено дълги, но напълно идеално експлоатиращи обема си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.