Облакът на смъртта

Андрю Лейн

186092_b

Независимо дали представата ви за Шерлок е обвързана с алтернативно красивия Бенедикт Къмбърбач, или някое от по-старите му превъплъщения, винаги самонагласяте идеята за най-великия литературен детектив като хладен, премерен, асоциален, направо си студенокръвен образ, изцяло асексуален, практически неспособен за нормални човешки взаимоотношения, но отдаден до последната си фибра на изкушението да разкрива мистерии и да побеждава лошите само със силата на мисълта си, и понякога с някое и друго кроше от бокса, по който се увлича наравно със свиренето на цигулка, кокаина и преображенските му излети с цел да докаже как никой не може да разпознае майстора на дегизировката в каквито и да било условия. Е, сега се запознайте с началната , алфа версия на интелектуалното великолепие Холмс, който е меко казано – жалко хлапе с правилни интереси, но неправилно активни хормони.

Мастър Шерлок е петнайсетина годишно кисляче, достойно за групата на Скуби Ду и приятели, но не и като черновата на най-великия и практически непобедим в мизантропската си разсъдливост детектив на всички времена. Интересува се от момичета, търси приятелства, почти беззащитен е пред групички от стандартни биячи, част от авангарда на зловещ френски барон, още почти нищо не е събрал в харда си като разнообразна информация за всеки аспект на живота и мисълта, и се впуска доста необмислено в такива ситуации, че оцеляването му повдига не една вежда , оценявайки съмнителните опити на автора да си спаси творението , без да му даде някакви специални способности, само благодарение на обстоятелствата. Което, честно казано, си дразни всеки фен на Дойловия гений.

Ако разглеждате книгата като младежки динамичен роман с тийн геройчета – вероятно ще сте напълно прави, и даже ще останете с положителни впечатления относно добрата кинематографичност, интересния език , а от странните информационни бележки наляво и надясно можете даже да научите нещо ново, и относително интересно за пчелите, телеграфите или английската бойна тактика. Само че, ако подходите към книжката като фенове на късния Шерлок, и чакате същото ама в по-малка форма, ще сте разочаровани от социалното животно Холмсчо, което прилича твърде много на съседското хлапе, и твърде малко на абсолютен гений в заготовка. Различни очаквания, различни възприятия. Пробвайте се с малката кошница, аз вече си отнесох рибарския кош на гръб пълен с разочарование.

Иначе ви очакват и хубави нещица – пътувания наблизо и надалеч, трупове на килограм, кръв и подпухнали от тайнствена болест тела, почти осакатявания, и неясни като образ мистериозни роднини, странни съюзници – братовчеди на героя на Кристоф Валц в Джанго, та не е трудно или сложно да се чете, но не и да се оцени кой знае като какво. Разтоварващо непретенциозно екшънче за забавление, понякога си има нужда и от такива книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.