Историята на Том и Джуди Пиърсън

Кристина Димитрова

143908z

Като се замислите за детски приключенски роман с пирати, човекоядци, корабокрушения и приключения из странни гори, кой изпълзява пръв из прашните дебри на старомодното ни детство – може би за един остров със съкровища, или две деца, които се катерят по планина табу, или някоя джунгла , в която човек се чувства най-близко до собствената си животинска същност. Е, време е за нов спомен, и един наистина добре написан текст, който ще ви върне малко носталгично към дните на разранените колене и ключа на ластик през врата, но и носи малко от съвременния дух на младежка непоколебимост и авантюризъм, където животът е нищожна цена за едно добро приключение.

Две деца от наше време, но толкова непринадлежащи към стандартното желаещо да е различно , но като всички, актуално поколение, което малко ни разочарова с бъдещите си възможности да създаде нещо смислено; намират тайнствен медальон с карта , която отговаря на случайно изпаднала книга от библиотеката на загадъчния им чичо. Без секунда забавяне се взема решение на презокеанско пътешествие в търсене на неясното , но неспособното да бъде забравено мистериозно съкровище. На много ще се стори мотивацията на героите изключително измислена и безкрайно недостоверна, но за мен тя е силно пожелателна и искрено интересна, с желанието си да се впуснеш да преследваш нещо магично и неразбираемо без каквито и да е меркантилни помисли, а само в името на горящия дух на приключенеца по душа.

Историята продължава на самотен остров, населен със странни животни и един ловец, който уморен от живота е потърсил сам своята лична легенда, която споделя за кратко с малките ни чудоправещи герои, които наистина оцеляват почти професионално сред абсолютно непривичната обстановка на несъвременни , и на моменти – не съвсем реални условия на съществуване. Следва зловеща среща с канибали , изключително бягство, неочаквани помощници от сенките, и едно пътуване през времевите пояси и пространствените криви, довеждащо ни до вълшебно кралство. Фентъзи и приключения в едно, с много изчистена в привидната си сложност фабула, виеща се през времена и светове , но изключително разбираема и впечатляваща със зрелостта си. Езикът е много приятен, четим и интелигентен, без да е претенциозен, и подходящ за всяка възраст, носещ качеството на една добра идея до всеки тип читател. А героите могат само да вдъхновят с различността си.

Ще следя за продължения на приключенския живот на Джуди и Том, каквито се предполага някой ден да се напишат, а Кристина очевидно е един почти завършен талант, който има нужда от шанс да разкаже повече за своите лични фантазии и сънища, и да ни увлече в непривичната авантюра на живот в забавното, както вече никога няма да е възможно, чисто детство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.