Крабат

Отфрид Пройслер

642881z

Отваряйки първата страница на тази големичка, тромава и странностна в оформлението си книга, пристъпяте в един мрачен готически свят, изпълнен с поверия и магии, където свръхестественото ходи наравно с обикновеното, злото е неясно, нерадостно и неизбежно, а добрият край не е нещо, в което имате право да вярвате. Легенди и прастари приказки оживяват под перото на великолепния Пройслер, който увлича в една уж детска история всеки любител на вълшебствата, черните чародейства и в крайна сметка – всепобеждаващата любов, макар че така и не става ясно дали финалът е бял , или малко черно – сив , с надвисналата смърт и атавистичен ужас от ходещите демони и анти-богове за фон на развръзката.

Едно бездомно момче, което в неговото време се е наричало само авантюристично настроен пътешественик по рождение, усеща повик да се устреми към зловеща мелница , изникнала от Ада, управлявана от злокобен вещер , и впримчила труда на призракоподобни чираци , мелещи нещо съвсем различно от брашно, за което не ви се иска да се замисляте особено силно какво е. Сред плътната тъмнина на зимното равноденствие веднъж годишно един младеж дава дан с живота си , като мястото му се заема от ново дете, повикано свише в предверието на злите земи. И няма изход, няма награда, освен едно странно обучение в магия, която е потребна само в тежкото им ежедневие, но е и пристрастяваща в умението да си различен и привидно всесилен.

Чираците променят формата си, летят ментално, провиждат миналото, настоящото и бъдещето, внушават идеи, създават невидими стени, придобиват сила и познания за секунди, а техният господар кани на гости древни дяволи, вечеря с настоящите властители, и изменя света с едно замахване на ръката. Само не може да промени правилата на живота , и да откупи време от предстоящите мъки на своята продадена на мътните душа. Атмосферата е безнадеждна, зловеща и наситена с толкова сурова магия, че повествованието излиза от рамките на обикновената приказка, и ни пренася в един красив роман за възрастни почитатели на дарк фантазията с митологични елементи. Великолепно пътешествие за читатели с вкус към готиката и фантазния хорър на класическо високо ниво.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.