Пътешествието на Незнайко в Каменния град

Игор Носов

pyteshestvieto-na-neznajko-v-kamennia-grad

Реших да приключа годината си с нещо шарено, цветно и весело, и поради липсата на нов Никола или Дръндьо, се обърнах към добрия стар дребосъчко Незнайко, дописан от внука на великия Носов – Игор. Макар и с лек трепет в сърцето , и страх, че наследниците твърде често окепазяват до невъзможност творенията на предците си ( вземете например пакостите на Толкиновите потомци да речем ), се добрах до голямата и красива детска книжка, и потънах следколедно в история пълна с приключения , новости и очарователен трибют пред първата детска утопия на асексуалния слънчев комунизъм в действие.

Новото пътешествие до Каменния град е създадено напълно в духа на книгите за Слънчевия град и Града на цветята, акцентирайки върху почти невероятните технически постижения, съчетани с абсолютна чистота на духа и помислите на вечно мъничките обитатели на мини света, където краставиците са колкото небостъргачи. Новата локация е един модернистичен а-ла Египет след пресъхването на Нил, чиито обитатели са създали реална бетонна джунгла насред пустинята, а съзнанията им се занимават само с постмодернистично изкуство и миниатюристичен анти-натуралистичен стил. Един вид запознайте се с големия суров град, само дето под сурово се има предвид , че няма градинки и хората се обличат неудобно и странно.

Нашите пътешественици са като весели селячета насред Голямата ябълка на мини-вселената , и носят със себе си аромата на тревата и светлика на звездите в спокойно нощно небе, който завладява със своите багри и емоции посивелите гражданчета. Отново имаме ясна позиция относно екологичните и етични принципи на съвремието, които не трябва да отричат достоянията на прогреса, ами да го подчинят на нуждите и възможностите на природата. Много забавен и по своему възпитателен текст, който достойно продължава Незнайковата традиция на смислени детски книги, ако и малкото широкополо човече да си е все така дразнещо и тъповато. Надявам се да видя скоро и втората книга на Игор – Островът на Незнайко – сигурна съм, че ще е великолепно отморителна и проясняваща съзнанието, от което имате нужда дори и в празничните дни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.