Преведе от

Марин Бодаков

171482_b

Почти вероятно е 99% от читателите на чужда литература да си нямат и представа кой е преводача, който им е доставил удоволствието да ги въведе в разбираем свят на чужди мисли и съзнания, до които в общия случай трудно бихме се добрали, дори и чрез силата на великия чичко Гугъл. А точно преводачът е човека, който може да ни посвети в магията на словото, но може и да унищожи един великолепен текст с непознаването на идеята на автора и реалмията на създаването му. И аз, макар че горе- долу се считам за достатъчно начетен човек, мога да изброя едва шепа преводачи, чиито имена са истински златни препоръки за качеството на една книга, а съвсем не мога да сетя и дори за един редактор или коректор, въпреки че точно тези труженици на думите са хората, които носят удоволствието на писаното слово наравно с усилията на автора да създаде достатъчно интересна алтернатива на реалността ни, че да ни завладее.

Сборникът на Бодаков събира няколко интервюта с известни преводачи, обичайно на по-висока от любимата ми фентъзийна литература, и съответно проведени на ниво, което може да бъде разбираемо и харесано предимно от хора с огромна обща култура и литературни познания с ниво от Христо Блажев нагоре. Малка част от разговорите напомнят на невероятната Ние , Гениите на Жечка Георгиева, която с лекота и слънчево отношение към живота, въпреки всички ограничения на сивото ежедневие, разказа за истински интересното книгоиздаване и тайните от димящата кухня на хартиените вселени. Повечето от тези невероятно интелигентни хора са така капсулирани в призванието си – живот и авторите, които са ги превзели на душевно ниво, че звучат архаични, далечни и леко смущаващо отблъскващи на моменти с твърде високата си, напълно елитарна култура, която очевидно няма как да се свали до по-масово ниво.

Някои са потънали в топли спомени за миналото, други таят не особено добре прикрито омерзение от времената, в които изборите на автор и преводач са били по-скоро политически, отколкото интелектуално вземани решения. Но общо показват една интересна картина на истински умните хора, които никога няма да се доберат до някой управленчески пост, най-вече защото хич и не помислят за такъв, защото ако имаш в ръцете си цял сонм от вселени, дали ще ти пука за това да си цар на една малка държавица , потънала в отчаянието на току – що осмислената твърда реалност . Добро четиво за интересуващите се от такива неща и такива хора,сред които може би не съм съвсем духовно приобщена.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.