Дъщеря на кръвта

Ан Бишъп

daught-of-blood1

Пред краката ви се разтваря разкаляната твърд и попадате в измерение, където смъртта не е финално състояние, любовта е плод на извратени нужди и предопределение на хиляди лета, а скъпоценните камъни не са средно евтини дрънкулки за украса, ами елементи от душата и съсредоточители на сила извън всякаква измеримост или лимит. Тъмнината извира от душите на необясними същества, наизлезли от всяка възможна легенда, деградацията на човешкото се свлича до непоносими измерения, пред които всеки гор хорър изглежда като приказка за двегодишни фарфалаци, а безнадежността, недоверието и страха се сливат в амалгама от свръх прецизирано дарк фентъзи с женски привкус, силен еротизъм и може би твърде много насилие за масовия вкус.

След бдсм сагата на Джаклин Кери за Кушиел, това е второто тъмно фентъзийно изкушение на което попадам, създадено основно за жените – почитателки на приказния жанр , сплитайки интригуваща фабула, лесно завладяващ сюжет, и сексапилни герои, пред които представител на всеки интимен вкус ще се разслюнчи с поомекнали коленца. Психо-сексуални извращения, изтънчени мъчения, кръв по стените и разкъсани детски призраци висящи по дърветата в богаташки градини, аристократи – мръсници с особен вкус към не-счупени девойки, като под счупване се има предвид всеки вид пречупване на детското съзнание в женствената болка на загубената невинност. И към това имате уникални действащи лица, крилати демони с имена напомнящи дяволични инкантации, родени вещици, способни да съборят стените на съзиданието , дракони, арахниди, змиехора, харпии, ходещи мъртъвци…

Алтернативна фантазия , творческо богатство на ума и вакханалия на анти – морала , зарили под пластове емоционална прах от тленностни желания всичко светло и добро. А светликът си го има, тих, пробляскващ отчаяно и подивяло от ужас да бъде отхвърлен за пореден път от света и уж най-близките си. Историята се завърта около едно момиче, надарено по кръв със сила, с която може да обръща планини , но не и да повдигне едно мъничко камъче. Можеща да танцува между измеренията с лекотата на пеперудена фея, тя удивлява и плаши своите родители, сами надарени с жестокост и душевна мръсотия отвъд всичко разбираемо. И естествено намира своето обречено място в къща на ужасите, където се грижат за такива като нея експлоатирайки телата и душите им до степен на превръщане на жизнените деца в кухи черупки безсмислие.

На фонът на този почти чудовищен битовизъм се открояват няколко полу-безсмъртни, полу – немъртви демона, влюбени с всяка капка кръв в детето , събрало в себе си силата на десетки възможни и не особено възможни светове. Любовта е по-скоро вариация на откровен лолитизъм, страстта ще засенчи всякакви сиви нюанси, а агресията сменя сезони, изтрива умове и кастрира до дъно за секунди щом се развъртят тъмните щения на вековни абоминации на живота.

Не казвам, че не дотежава, или че не страда от обичайните чик – флик болести , или желанието да се хареса на читателите си повече, отколкото на собствените си герои. Дъщеря на кръвта е само първата от многотомна поредица , която проследява живота и тъмните дебри на израстването на един кървав образ от почти невинно дете до владетелка на всичко земно и неземно. Достоверна като хорър филм, реалистична като кланица със стъклени стени, нажежена като барбекю на ураниеви въглища. Пир за масовия вкус и странните желания. Противоречие и заиграване с най-низкото и най-недостижимото. Мечта в плът от думи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.