Любовни престъпления

Маркиз Дьо Сад

file33180

Като стане въпрос за истории с разни сексуални девиации, все още се посрамуваме да държим явно такива книги с кориците напред в метрото, макар че сивите нюанси попромениха статуквото на книжното порно. Но едно е да държиш модерна дъвка за уморените преситени умове, а друго класика от самия господар на порока  , негово благородие основателя на садизма като явление с умисъл, а не просто проява на провокирана или не ярост. Така че не очаквам някой да признае публично , че чете Сад, или не дай си Боже – да го харесва. И ако единственото , което някога сте разгръщали от същия е Жюстин или 120 дни, или сте гледали нещо на Пазолини по него – ясно е, че никога, ама никога няма и да пипнете с нокът нещо садовско. И може би, разбира се правим уговорката за евентуалността при такива неща, може и да не сгрешите, освен в някои избрани случая.

Любовни престъпления е по-скоро сборище на готически новели, минус свръхестествения момент, с изключение на силата на случайността и невероятните измерения на човешкото морално деградиране. Няма откровени сексуални моменти, никакви детайлно описани сцени, на които и Джена Джеймисън да се изчерви, или връщащи закуската ни намеци за нечувани мъчения и начини за измъкване на дива болка. Нищо от онези неща , които свързвате със Сад. Този път фекалният творец вместо да акцентира върху страданията на плътта, се отнася във вселената на душевната болка, като прекарва своите герои през иглено ухо, унищожавайки пред взора им всичко ценно и разбираемо, като на финала не оставя и прашинка от нещо светло и чисто за получаване.

Непорочна девица, оставена в кошница пред богаташки дом, бива поставена пред избора между сладострастие и приличие в невинна възраст, като за избора си съдбата ще я накара да плати скъпо и прескъпо за една нощ емоция, обвързвайки синове, майки и бащи в чудовищни многоъгълници без вина или съзнателно грехопадение. Благородна майка се влюбва в ухажора на собствената си дъщеря, и преминава границите на разумното, семейното и майчиното, за задоволяване на телесните си нужди. Богат красавец създава своя интимен кумир през утробата на собствената си съпруга , и попада в кървава история достойна за нова вариация на Опасни връзки. Амбициозни родители жертват най-скъпото си дете в името на уж нейното благо , продавайки я на мним богаташ, оказал се ужасяващ престъпник. Един мил младеж в опит да направи добро на ближния едва не загубва живота си , попадайки под ударите на привидно най-близките.

На края на всяка история очаквайте почти всички да умрат мъчително, най-често от собствената си ръка, или поразени от истината за това в какво безумие ги е вкарала случайността. Каталог на божии наказания, адски мъчения или грехопадения и справедливости на космическо ниво. Отчаяно , философско, абсурдно достоверно и плашещо. Дьо Сад има много начини да нарани, и не всички включват разнообразни предмети търсещи приют в човешките меки отверстия. А мъката на душата не може да се сравни с нищо , което тялото може да понесе. Само за литературни експериментатори .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.