Нашите предци

Итало Калвино

1396015350_5

С Калвино не можем да се разберем и това си е. Тази книга изглежда идеалната , смес между рицарски романи с почти автентичност, и фентъзийни приказности с ироничен привкус. И като добавим неоспоримото майсторство на Калвино да създава увличащи с привидната си простота текстове – какво по-хубаво. Но просто не е моята бира, и това си е. Имаме две части на разполовен виконт, всяка от която я дърпа към крайностите на черното и бялото; един млад барон, решил в пристъп на тийнейджърско бунтарство да се засели на дърветата, откъдето всъщност добива доста по-добри управленски качества, отколкото ходещите по пръстта благородници, и един несъществуващ принц, който е доста по-доблестен пример от много други пълни с плът ходещи доспехи, макар че последните не винаги са точно идеалните еманации на смелостта.

Увлекателно написани размисли за войната, природата и човешките емоции през вековете, хуманизма, живота и детския поглед върху реалността – все неща, които биха се харесали на милиони. Освен на мен. Поради някаква причина светогледът ми изключва Калвино като интересен, и това си е. Но това си е личен проблем. За нормалните четци Итало е бог на хартия, и приемам да бъде почитан , както стотици други класици , които така и не разбирам . Пробвайте, вероятно да съжалите ще е почти никаква, да се отегчите – малка, а да се влюбите – значителна. Премерен риск, признайте.

2 thoughts on “Нашите предци

  1. Може би си права в коментара – малко е скучноватичък Калвино, но историята за барона, ходещ по дърветата, е доста добра… Поне така мисля, след като прочетох и трите новели.

    • За такива книги си казвам, че не съм им улучила правилния момент. Защото Калвино си е обективно страшно добър, оригинален в идеите и изпълнението си, но не и универсално четим, макар че точно на тези текстове им се надявах да ми паснат на настроенията напоследък. 😦

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.