1001 книги, които трябва да прочетете преди да запеете в небесния хор , или онзи малко по-долу след Адския огън вляво,сещате се

Навлизаме в смутните 1930-1940 години , белязани от началото на най-излишната война , унищожавала умове и тела с еднаква безизразна нужда от анихилация на частици от човешкия вид и задраскване на няколко конкретни генотипа , заради основната човешка слабост – алчността, съчетана със страха и дребнавата жестокост, които вървят твърде често ръка за ръка. Наред с деградацията обаче, истинските думосъздатели опазват въображенията и мечтите си, и на ръба на една огромна пропаст създават великолепни лебедови песни на литературата, които е хубаво да отгърнете поне веднъж в живота си.

Oldas Haksli-prekrasniqt nov svqt

Това е времето на блестящата футуристична дистопия на Олдъс Хъксли – Прекрасният нов свят, вдъхновена не от друг, ами от новатора на идеите, безмилостно изпреварили времето си, че и нашето, с твърде много десетилетия – Хърбърт Уелс. Консуматорство и самозадоволяване в опит за постигане на идеалното щастие в перфектно подредено общество – някак твърде познато почти век по-късно и разтърсващо в етичен план тези, които все още могат да разбират разликата между свобода и свободия. Сред задължителните заглавия от Хъксли се нарежда и доста по-съвременната за времето си Сляп в Газа. А сред дистопиитв, които не са за пропускане се нарежда Войната със саламандрите на Карел Чапек – анти политическа, анти фашистка и анти комунистическа приказка за пораснали, чието послание така и не става чуто с оглед на напредващите събития в смутните междувоенни десетилетия.

174432_b

Тук е и моментът на тъмния блясък на господаря на всички кошмари и космически ужаси – Х П Лъвкрафт , надминал и По в пътешествията си из мрачните дебри на човешките страхове от всичко древно и голямо, поставил началото на истински култ, в най-буквалния смисъл на думата , довел до знанието ни  всевелико име като Ктхулу, и убедеността, че истинските владетели на реалността ни някой ден ще се събудят, и тежко и горко ни тогава – това и още много е Планините на безумието, а и практически абсолютно всичко от Лъвкрафт и неговия кръг и последователи – творци , създаващи текстове погълнати от  идеи на тъмните изкуства.

150405z

Точно в тези времена се ражда и истинското начало на епичното фентъзи с Хобит на добрия стар дядо Толкин, който макар и да е обвиняван от съвременниците си като създател на твърде възхваляваща метафора на английската смелост във войните и в одемоняване на някои нации, особено тъмнокожите такива , все пак преминава границата на времето и се настанява в милиони детски и пораснали сърца с една от най-добрите фентъзийни книги на всички времена и крайъгълен камък на жанра , копиран и имитиран от хиляди последователи на родоначалника на любимия ми подвид литература и до днес.

Autobiography_of_Alice_B._Toklas,_The

Гертруд Щайн и Автобиографията на Алис Б Токлас пък правят една моментна снимка на истинския елит на творците на времето си , разказвайки за места и срещи на хора, за които можем да мислим само с благоговение – Пикасо, Гоген, Хемингуей, Кокто, Аполинер и въобще всеки с много фантазия и истински талант недокоснат от угрозата на глупостта на времето. В този ред на мисли ще спомена и Полунощ в Париж на Уди Алън – един от най-приятните филми на дребния нервак, отнасящи ни във времена , когато страстите са сътворявали, а не принизявали душата.

333.max 5129.200

За аристокрацията , само спомен от благородничеството на кралските времена, с всички нейни недостатъци и слабости , пък заговарят неподражаемия Удхаус с неговите неповторимо безупречен Джийвс и абсурдно нелеп Устър, както и Дороти Сейърс с нейния изящно британски и претенциозен лорд Питър и детективските истории, в които се забърква като Убийството трябва да рекламира и повлияната от Уилки Колинсовия Лунния камък – Деветте шивача, с които смятам да се запозная отблизо съвсем скоро.

187537_b

Това е времето на детективите със суров израз на лицето и готовност да прочистят света от лошите, без да търсят  политическа или социална коректност в действията си. Не са нито очарователно антисоциални като Шерлок, нито сломително симпатични като Поаро, а истински корави мъже, разкриващи не просто престъпления, а заразата на собственото си време, покосяваща души навред. Тук Дашиъл Хамет създава своите Сам Спейд от Малтийският сокол и Ник и Нора Чарлз от Кльощавият, Реймънд Чандлър -Марлоу от Големият сън, и Греъм Грийн – Пинки в Кеят на злото.

slauerhoff

Едно различно заглавие е това на холандеца Ян Якоб Слауерхоф и неговото Забраненото кралство – история за пътуване през времето, разделени самоличности и искрено описание на колониализма в неговото не особено чисто лице през вековете, представено по алтернативен и модернистичен начин, труден за четене и възприемане, но все така красив. Сред произведенията от странни автори от далечни страни, които всъщност са географски почти близо, но ментално на една вселена разстояние се нареждат и исландската епика Самостоятелни хора от Халдор Лакснес, историята на асасините от Аламут от словенеца Владимир Бартол, сюрреалистичната амалгама от сънища и видения Слепият бухал на иранеца Садет Хедаят, и странната смесица от сатира, митология и откровен абсурд Плаващите чавки на Флан О’Брайън.

3748.max

Далече от съвременната тема , но не и далеч от войната, разкъсваща животи, отива Маргарет Мичъл с вечната Отнесени от вихъра, чиято екранизация остава един от примерите за разточително и в последствие – експлодиращо в цветна палитра великолепие, разказващо за времената на Севера и Юга, когато дами и господа е било не просто официално обръщение, а истинско описание на характери – силни и непоколебими, носещи в себе си гордостта и уж-величието на американската история, или поне така погледнато през очите на наследниците си , все пак.

daphe_du_maurier_rebecca283952

Сред жените , чиито имена трябва да бъдат запомнени на литературния фронт изпъква и Дафни дю Морие и нейната готическа безименна нова Джейн Еър в романа  Ребека, където викторианската лудост се измества от невротични фантазии, като комбинацията е завладяла не едно кораво читателско сърце, търсещо различното в книжния свят,;както и Уинифред Уотсън с шеметната си , забавна и странна на моменти Денят, който промени живота на Мис Петигрю, чиято екранизация е просто задължителна за ценителите на филмите с внимание към детайла и изящност на сцените, необиждащи природната интелигентност на зрителя. Да не пропусна и моята лична любимка Карен Бликсен , позната още и като Исаак Денисен и Извън Африка – роман за вечната борба с живота, силата на характера и магията на природата, но най-вече – за самата Африка.

pateshestvie-do-kraya-na-noshtta-195x300

Войната все пак е навсякъде – една в спомените, втора в страховете. Всички говорят за нея, дишат в нея, и четат за нея. Това е времето на искрените текстове за реалното лице на войната, което обаче не променя особено бъдещите грешки. За войната от толкова различни, и все пак – близки в своята отчаяност начини творят Фредерик Манинг и Her privates we, Луи Фердинан Селин и Пътешествие до края на нощта, Йозеф Рот и Радецки марш, Андре Молро и Съдбата на човека,  Ерик Амблър и Причина за тревога , Витолд Гомбромович с Ferdydurke и In Parenthesis от Дейвид Джоунс.

1238 167381_b

Войната не е само на бойното поле , но и в душите на хората, където се водят непрестанни баталии между морала и чувствеността, като времето дава превес на страстите, а не на разума за пръв път от няколко столетия набожност насам. Говорим за Уиндъм Люис и Маймуните на Бога, Моника на Сандърс Люис, The thinking reed от Ребека Уест, Завръщането на Филип Лавиновиц и На ръба на разума на Мирослав Крлежа,  Пощальонът винаги звъни два пъти на Джеймс Кейн,  Ненаситност на Станислав Виткевич,  Тропика на рака на Хенри Милър, Елизабет Боуън и  Към север, Свободен ден на Сторм Джеймсън, Изпитание на младостта от Вера Бритън, На висотата на отчаянието от Емил Чоран , Заслепеност от Елиас Канети, Уморените коне ги убиват, нали на Хорас Маккой.

Vipers144680z

За живота след или посред войни, и промяната в човешкото може и да се говори с ирония потопена в малко горчилка ,или с преднамерена жестокост, или в цяла палитра от необичайни емоции, създадени от условията на отчаяние и безвъзвратна загуба на ценности и вяра . Това са Стела Гибънс и Неуютната ферма, Сирене на Вилем Елскот,  Човекът без качества на Роберт Музил, Франсоа Мориак и Змийско кълбо, Госпожица Самотни сърца на Натаниъл Уест, Call it sleep от Филип Рот, Улицата на крокодилите от Бруно Шулц,, Камбаните на Базел от Луи Арагон, Кристофър Ишърууд в The last of mr Norris и Сбогом на Берлин,  Мълк Раж Ананд и Недосегаем, Джуна Барнс с Nightwood , Summer will show на Силвия Уорнър; Уилям Фокнър с Абсалом, Абсалом , Зора Нийл Хърстън с Очите им гледаха към Бога, Джийн Рис в Добро утро полунощ и САЩ  на Джон Дос Пасос.

нежна нощ8454086_b

Но най-вероятно ще е напълно достатъчно и само да се потопите в думите на гениалния Фицджералд , който никога не може да бъде обвинен в премълчаване на тъмната страна на собствения си живот, както е и в Нежна е нощта. Или в думите на другите класици, дебютирали в света със силните си актуални текстове – огледала на времена, в които имаме късмет , че не сме се родили , или поне повечето от нас – тук са  Джордж Оруел с Keep the aspidistra flying, За мишките и хората и Гроздовете на гнева на Джон Стайнбек , Мърфи на Самюел Бекет, Бдение над Финеган на Джеймс Джойс и Погнусата на Жан- Пол Сартр, които нямат нужда от разяснения.

В следващото десетилетие на една от най-гнусните войни в историята ни, която все още може да бъде повторена и умножена десетки пъти в бъдещето ни, се появяват Пипи Дългото чорапче, Животинската ферма , Брайдсхед, Тайтъс Гроан, Зорба Гърка , 1984 и Борис Виан – компания, в която не е сигурно , че ще оцелеете.

Селекцията на гореупоменатите книги е от класацията 1001 books you must read before you die – 2013 edition.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.