Камъните на силата

Дейвид Гемел

479507 LSTSRDPWR1996

Гемел без съмнение, дори и за мен, е истинския властелин на псевдо – историческото фентъзи. Колко тъжно, че точно този поджанр ми е доволно противен заради щипката истинност , която разваля хубавата каца мед от невъзможности.  Да уточним, че не говорим за детайлна историческа достоверност, а за трактовка на това, което може би е било някога, преди повече столетия и от най-старите спомени на древен анрайсовски вампир. И Гемел няма да ви разочарова, особено ако подходите без предразсъдъци и с нагласата за едно наистина добро класическо героично фентъзи.

Камъните на Силата разказват една почти Артурианска история, само че героите хич не са същите, или ако споделят някое и друго име, то заемат доста по-различна роля от познатата ни, особено като се намеси цял почти-вечен пантеон от древни богове, заемали пиедестали и религии в толкова хаотичен сбор, че дори специалист по междурелигиозни божества ще се обърка за логиката на заемките и функционалните прилики на междуличностните отношения между Марс и Атина да речем. Вероятно най-добрия начин да се възприемат такива текстове е като нямащи нищо общо с познатото ни, като си представим че имената и местата са само съвпадения , но не и реално съществували или почитани лица и натежали от вери локации.

Стилът на Гемел си е типично мъжкарския – вечно активен, с всите битки, магии и любови описани с сурово сбръчкано чело и клечка в устата а-ла Джон Уейн с меч и магически камъни в джоба. Който е готин и силен – печели, който е развален, зомбясал или с по подразбиране грешни мотиви за съществуване – бива преследван и в отвъдния свят за наказание. Девойките са принципно силни, почти равни на мъжете, леко студенокръвни кучки, които обаче в последната сцена падат с разтреперани коленца и насълзени очи до труповете на своите любими, и всички хилядолетни конфликти биват забравени с отърколване в хладното английско ложе в някоя друидска гора. С две думи – справедливост в класически чист вид.

Призраци, вещици, вампирски сенки, драконидски чудовища, мега котки, Гилгамеш зомбито и целия отвъден свят, където характера и битието приживе определя алтернативната физическа форма в нефизически свят на вечни мъчения и тясна пътека към райските поселения. Мечове , носещи магията на извънземни светове, острови сред сенките, демони, военни жестокости и кървави масовки. Всичко, което можете да очаквате от героичното фентъзи си е тук. И продължава да ми звучи стерилно като злополучната ми Троя , да – майсторски извъртяно, но бездушно творение на автор с гигантски потенциал, който май-май не си харесва много героите. Предполагам , че текстовете на Гемел, прочетени в правилната възраст в зората на пубертета биха ме превърнали в отчаян негов фен, но животът не е пожелал. Ще пробвам отново в някой друг житейски момент, и току виж мога да кажа и нещо от сърце следващия път.

Напомням на всички почитатели на жанра – конкурсът на MBG Books за нов български фентъзи роман тече все така активно, вече десетки млади автори се включиха, но има място за всеки творящ във страната на фентъзийността и на полето с красивите измишльотини – за повече информации посетете страницата с условията на конкурса при Трубадурите : http://trubadurs.com/2013/12/30/konkurs-fantasy-roman-2014-mbg-131230/

 

Advertisements

3 thoughts on “Камъните на силата

  1. На английски ли ги чете? Аз съм ги чела на български, навремето БАРД мисля ги беше издало. Но много, много отдавна сигурно има 10 години. Бяха ми доста сюреалистични. Имам спомен, че Атлантида май беше се появила, тоест нейни останки, след като земята беше станала суша.

    • Ами, и аз на български, но Атлантида си я нямаше , и си беше нормално шантаво Артурианство с доволно шизофренични богове – вероятно си спомняш другите две части на поредицата, които се развиват в бъдещето – Вълк в сянка и Последният пазител, те са ми за друго настроение 🙂

      • Да, вероятно. Чела съм ги отдавна. Ами приятно четене на следващите части :). Вдъхнови ме, за някой следващ момент да препрочета книжките.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.