1001 книги, които трябва да прочетете преди да се превърнете в Монти-Пайтъновски екс-папагал

След една огромна почивка от света на книгите, които вероятно е хубаво да прочетете, но всъщност би могло и да е ужасяващо тягостно и смачкващо – физиономиесто у твърда плоска повърхност като емоция, продължаваме с описа на поредната порция заглавия, които може и някога да сте се насилвали да ги разлиствате под угрозата от двойка по литература , или в името на това да впечатлите някое сравнително елитарно гадже с цитати от Джойс или Ранд за битието.

fantomass-170x280

Огромно внимание ще отделя не на очевидния отличник в групата – Джойс, а на най-вълнуващото ме лично заглавие – а именно историята за безмилостния архи-престъпник Фантомас, който поради незнайни причини е останал в ума ми като тъмно син пич с гола глава и бляскащи в отровно бяло очи. Поредицата на Марсел Ален и Пиер Сувестр е изпълнена с насилие, убийства и кървави престъпления, които могат да задоволят дори съвременните гор-почитатели, но с малко повече вкус от обикновеното. Съвсем скоро ще ви разкажа повечко за това.

1362_pic_m

Сред селекцията изпъква и вечната история за момчето – маймуна Тарзан на Едгар Райс Бъроуз, превърнал се в канон за приключенска литература и жанра пълп фикшън в най-чист вид – оцеляване на ръба, непознати земи, врагове на всяка крачка, драматични битки, и разбира се – разголена мацка като награда за победителя. Според някои това е част от масовата вълна сексистки, расистки и дискриминационни мачовски текстове на времето си, наравно с Конан и който и да е друг мускуляга с беден речников запас, но извинете моя лош вкус, който ме прави фен точно на такива странности.

48765z

Е, добре – нека споменем и слона в стаята – Джеймс Джойс и най-започваната и недовършваната книга на всички времена, която всички твърдят , че са чели , а всъщност най-много само са пипали по гръбчето – Одисей. Мен лично малко ме е страх от Джойс и гигантския литературен експеримент, който е покорил под книжната си петичка хиляди мастити критици, които съзнаващи, че срещат нещо невъзможно оригинално, просто го признават за класика, без да го разберат. Е, не знам, не съм готова още за подобен сблъсък с мастодонта на писаната реч. Или твърде хайпваният като такъв. За почитатели на Джойс се препоръчва и още едно негово заглавие – Портрет на художника като млад, което не е много ясно колко по-четивно е от батко си Одисей. В същия стил се препоръчва и Катран на Уиндъм Луис, част от течението на стилистичните модернисти и радикалисти на въображението, каквото и да значи това.

coverrashomon6b

Сред подборката се отличават и няколко заглавия от японски автори, които бих решила, че са ми точно световно неизвестни, но явно имат връзки сред азиатската част от четящата група експерти. Става въпрос за проследяващата културните изменения на ръба на столетията Кокоро на Нацуме Сосеки и вълшебните поучителни истории на Акутагава Руносуке в сборника Рашомон, които аз като скрит фен на далекоизточните магии, няма как да не погледна с гладен интерес.

extra_184

И тук намира място една книга, която скоро ще излезе и на българския пазар като част от поредицата Другата фантастика на издателство СОНМ – красиви книги , писани от меланхолични писатели , изливащи депресивни потоци магия, в които или ще се удавите, или ще се преродите, в зависимост от личния момент в който се срещнете с тях, а именно Locus Solus на Реймон Русел. Въпреки не точно положителните ми срещи с минорната литература, някаква част от мен винаги ще дава предимство на хора, пишещи de profundis душите си.

 И сега малко скучните , поне за мен заглавия, които може да се окажат идеални за есента на дните ми, но все още някак се чувствам в средата на лятото, когато мислиш само за ваканцията, а не за училището след това.

smyrt-vyv-venecia dhldygata23

За почитателите на драматично – романтичните и социално – страдалчески истории с измъчващи се от собствените си емоции главни герои – очакват ви Итън Фром и Невинни години на Едит Уортън, Дъщерята на чистачката на Джеймс Стивънс, Синове и любовници, Дъгата и Влюбена жена на Д Х Лорънс, Смърт във Венеция на Томас Ман, Парцаливите филантропи на Робърт Тресел, Платеро и аз на Хуам Рамон Хименес, Души в окови на Съмърсет Моъм, The Pallieter на Феликс Тимерманс, Благодатта на земята на Кнут Хамсун и Главната улица на Синклер Люис.

Cromeyellow

Тук намират място и военно ориентираните с различна гледна точка към Първата световна Добрият войник на Форд Мадокс Форд ,Под огъня на Анри Барбюс, Завръщането на войника на Ребека Уест, Желязната буря на Ернст Юнгер, както и шпионския трилър 39-те стъпки на Джон Бюкан, за мексиканските революционери The Underdogs на Мариано Азуела, индийската новела У дома и по света на Рабиндранат Тагор, религиозната алтернативна история Животът на Исус на Джовани Папини, и първата , смятана за лека и приятно четивна, сатира на Олдъс Хъксли – Хромово жълто, която не се намира на български засега, а би била интересна дори и за мен.

С това затваряме първите двадесет години на размирния 20-ти век. Очаква ни следващото десетилетие на временна почивка преди Втората война на световната тъга , в което се гонят Кафка, Гетсби , Швейк, Агата Кристи и Шака Зулу. Интересна компания за чай, и по-тежки питиета. Или най-шантавия литературен клуб на земята.

 

One thought on “1001 книги, които трябва да прочетете преди да се превърнете в Монти-Пайтъновски екс-папагал

  1. „Портрет на художника като млад“ се чете. (Аз го четох 2+ месеца в часовете ми по англоезична литература в колежа.) По-важният въпрос е: Защо да се чете? 😛

    (От друга страна, Ани, ако успееш да преглътнеш малко Джойс, може да получиш прозрение за някои от стилистичните врътки в нашите приказки за Юнаци. От трета страна, ако нашите приказки не ти харесват, представи си как ще си с Джойс… 😀 )

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.