Горе ръцете, Ваше Величество

Николай Мизийски

398096

Първата ми среща, или по-скоро сблъсък със шаха бе свързано с , разбира се, отдавна забравена детска любов от ония спокойните времена, когато ключа се носеше на ластик около вратлето, макар че вратите не се заключваха, нощите се огласяха от детски викове и смехове, пропити с естествена невинност, а не съвременна пошлост, а технологиите тепърва правеха първите си крачки за добро или зло. За мое огромно неудоволствие така и нищо не ми влезе в главата от монохромната дъска с ръбати човечета върху нея – определено съм търсила нещо по-шаренко и 3-д дори от невръстната едноцифрена възраст. Но много хора и сега не само разбират, но са и влюбени в класическата стратегическа еманация на добрата война, и тази книжка едновременно ще ги върне хем в сладко забравеното детство, хем ще им даде и някоя добра идея за разтоварване по винтидж начин.

Историята на кратичката книжка е проста – стар майстор седи под асмата , или каквато там растителност е намерил, глади си брадата пред карираната дъска и се опитва да привлече към занаята на мирната война младите си падуани, насядали наоколо с широко разтворени пионерски очи. Различни класически партии и етюди се обличат в одеждите на доста духовити приключенски истории, изпълнени с наивитета на интелектуалното детство, и биткаджийския синдром на момчурляческите години. От дворците на далекоизточни императори, през арената на поздравяващите живота смъртници, до прерията на Дивия запад и тъмните улички на магична Флоренция – цар Шах е навсякъде, където ще има леене на кръв и други телесни течности, и със своя възпитателно-дидактичен вдигнат високо пръст , разяснява внушителни битки по много олд скуул геймърски начин.

Абсурдно странно малко откритие, така характерно за отдавна забравени времена, сега вълнуващо като фосилизирано изкопаемо с три глави. Голяма усмивка и лично носталгично задоволство – гарантирани.

Advertisements

2 thoughts on “Горе ръцете, Ваше Величество

  1. Не знам за творбата, но ревюто ти определено предизвиква „голяма усмивка и лично носталгично задоволство“ : ) Сетих се за моя първи сблъсък с шаха и за едно момче на име Юли : )
    Къде откри книжката? Точно такава история ми се чете в момента.

    • За странни книжки препоръчам силно виртуалния мега – кашон Книжен Пазар – там има всичко, ама наистина всичко на цена от скромно левче, до режеща глави стотачка за по-редките издания . Мога да загубя часове, истински виртуални часове там, и често купувам само по корицата – приключенски романи, детски романи, носталгични истории, всичко , което не би ми хрумнало докато не го съзра. Страхотия 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.