Жътварят

Тери Пратчет

67907z

 Историите за Смърт и смъртта са определено най-оптимистичните възможни в един подчертано мрачен свят на свършващо време и недовършени дела, изостяващи своите носители на плът в почти винаги най-неподходящия момент. И всичко това заради Вселенските закони, обричащи човешкото на твърде близък край, принуждаващи ги на онзи въртоп от емоции и ексцесии, извличани само и единствено от хода на неумолимата липса на утре и почти не-гарантирано днес. И когато свърши отредения момент дори на Смъртта, какво остава за надеждата на човешките души да преживеят още минута гълтане на отровен въздух и хабене на жизнена енергия за глупостите ежедневни.

В света на Диска правилата на живота са явни и материални, обичайно имат странни физиономии, скрити под закачулени наметала, и си прекарват времето клатещи крака през ръба на сътворението. Поради някаки бюрократични процедури, достигнали дори до нематериалните устои на псевдо-реалността , се решава, че добрият стар кокалест Смърт може би трябва да се попенсионира. И като всеки про-западен млад пенсионер, нашият ръбат скелетчо решава да се отдаде предваканционно на забавления в провинцията, здравословен полски труд, пиене и танци на селски фестивали. Ама когато Смърт не работи , основният продукт от дейността му – мъртъвците, така де – стават меко казано немъртви, и даже прекомерно оживели на моменти. И жизнен път получават дори нещата, които казваме, че има живот в тях само в някои особени моменти – като градинската тор, долните гащи носени по една седмица или вдъхновените пирони във входните врати.

Наясно сте, че при така създалата се ситуация дори град като Анкх – Морпорк, видял почти всичко анти-Вселенско, мааалко ще се поизпоти от възможността да бъде пренаселен от изключително нелюбезни неумиращи зомбинца, одушевени пазарни колички и семето на злото наречено Мол, с все зловещини като финални разпродажби, шопинг музика и хоризонтални ескалатори. В битката срещу реалността, обещаваща да приеме плът, кръв и кредитни карти като универсални разплащателни средства, се включват всите магьосници, няколко ликантропа, вампири и срамежливи караконджули, плюс една твърде зловеща в любезното си усърдие медиумка, шепа поизплашени религиозни водачи и разбира се – батко Смърт, поувлечен фен на Бразди и агрокултурите на дисковото пространство.

Тук е всичко , което можете да очаквате от Пратчет – великолепно фентъзи с огромно чувство за хумор, нестандартен поглед върху живота извън книгите и онази уникална искра , правеща един текст запомнящ се бенчмарк за един цял читателски живот. Очаквам следващата среща на междупространствения абсурдизъм с усмивка до ушите и интелект за завиждане.

One thought on “Жътварят

  1. It is a great pleasure going through your site because I love your every post. That’s why I have bookmarked your site to check out new stuff from you. Thanks for sharing …

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.