Легенди за Магистрите

Силия С Фрийдман

magister trilogy cs friedman feast of souls wings of wrath legacy of kings

Нека ви запозная с една великолепна трилогия, невидяла досега бял свят в България, но искрено се надявам някой да се позаинтересува и разпространи идеята за страхотно класическо фентъзи, разглеждащо драконите от съвършено различна гледна точка, виждаща в тях дуално дивите животни на първите създатели – безмилостни зверове, хранещи се с души, и почти по човешки емоционални създания , изтъкани от гордост, ярост и древна справедливост, носещи едновременно наказание и пречистване на твърде покварените от господстващото си положение човеци. Осъзнаването, че върхът на хранителните пирамида е май зает, и то не от нас, е винаги ободряваща идея , активираща всички позаспали инстикти за оцеляване, помагали на поколения да запазят своето положение на доминантни всеядни хищници без милост, с претенции и понякога мечти, каквито всъщност сме. И Силия Фрийдман ни повежда на едно тъмно пътешествие върху крила с цвят на забравен скъпоценен камък и с очи фасетизирани до невъзприемчивост ,за да ни покорят до нивото на доброволни жертви , изпълнени в миг с много топлина и мъка, но и болка по никога недостигнатите висини.

Добре дошли в мрачен свят населен с вещици, магистри и царе, като последните имащи най-малко сили в своята собствена реалмия. Магията е жива и всесилна, само че идва с цена – реална жизнена енергия, разпиляна твърде щедро по разценките на сътворението. Едно затопляне на чаша с вода може да струва минута, едно местене на облак – година, а лечение на смъртоносна болест – почти цяло десетилетие. Цената на магическите услуги е висока, природно обречена и обгърната с много страх и възхищение. Или поне така е при така наречените вещици – мъже и жени с талант да похабяват енергията си , за да постигнат метафизични изменения в кората на реалността. Но истинската властваща каста е шепа магистри, винаги мъже, винаги облечени в черно, по-дълбоко от всеки спектрален образ на мрака, които пилеят живота с пълни шепи поради една единствена причина – защото отдавна са изгубили своя, и пият този на нищо неподозиращите нормални хора някъде там по  безкрайния свят. Необяснимата слабост и преждевременно съсухряне на горките жители на странния свят на Фрийдман е ясен признак за източването им от страна на зловещите магистри. Но никой, освен посветените не знаят злокобната тайна, иначе само си представете веселите тълпи с факли и вили, тръгнали да търсят отмъщение, и намерили естествено само бърза , но все пак доволно мъчителна смърт.

Светът без магия е повече от жесток, ако няма някой да изменя времето, а гладът и нищетата са си обичайния неуморен спътник на милиони. Сред лошото тесто на хората-боклуци се ражда обаче едно изключение – необичайно могъща малка вещица, която отрича дарбата си, и трупа в себе си амбиция и мечти, наред с твърде много гняв и горест, за да се превърне в истински магистър – нещо нечувано и невиждано поне по официални данни от началото на времето досега. За да бъдеш истински магистър основно условие е просто – да не бъдеш повече човек, да се откажеш от всичко хуманно, съпричастно и емпатично, да приемеш , че някой непознат умира за теб с всяка секунда, в която живееш ти. Тежък урок, чието погазване би струвало връщане към статуса на нормалност за всеки магистър, което е равносилно на незабавна смърт. И ето , че едно невръстно момиче намира в себе си достатъчно омраза и ненавист към живота като цяло, за да се превърне в легален вселенски крадец на души. Образът на главната ни протагонистка е всичко друго, но не и положителен. Не очаквайте от нея някакви катарзиси и душевни преобращения в пътуване към светлата страна. Не, просто в един момент трябва да се избере между двете злини, заплашващи да изпепелят един цял свят до основи, и изборът не винаги е достатъчно логичен, за да бъде признат за правилен.

Като при всяка жена – писателка разбира се основните герои са също от така наречения нежен пол, но ако не владеят мъжете, поне им поставят достатъчно препятствия и поводи за размисъл, дали обичайното патриархално общество не заслужава лека девиация в името на запазването на някой и друг уникален ум, по случайност приютен от тяло, което изглежда доста по-добре в прозрачен тюл от повечето мъжки такива. Наред с амбициозната вещица – магистър, имаме и кралица , поклонничка на древна вяра и богове, единствено способни да удържат нашествие от душеядни дракони наречени икати, както и владетелка – вещерка с огромна мотивация да запази жизнената си сила , ако ще и цената да е да обслужва нуждите от всякакъв тип на злите чернодрешковци – магистри . Красиви, могъщи и готови на всичко в името на целта на живота си, водени от една или друга трагедия , винаги способни на внимателно стъпкване в прахта на всяка капчица човечност и унищожаване на всите живи свидетели на слабостта им.

В студения, бездушен свят злите гении и следовници на анихилацията се борят срещу, е, не точно добрите, но поне тези, чиите причини за съществуване са малко по-подходящи за възприемане от читателска и предполагаемо хуманоидна гледна точка. Магия, битки, смърт, ужас. Може би и намек за любов, но твърде бързо заровен под трупове и мъка. Изпитания на нуждите, преследване на целите, мечти за могъщество. Невероятна история за тъмни времена и мрачни хора, чудовища в човешки и готически – животински вид, магия с по-дълбоки корени от съзиданието, и остатъци от надежда, които трябва да поддържат цели нации дишащи. Великолепие за споделяне .

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.