Вампирите от Тау Кит

Петър Льочев

HIRN-F-98PLVT

Вероятността да сте попадали на тази книжка е безкрайно малка, произлизаща от една особена поредица събития, резултатираща същата  да ви се набие пред погледа от сивкав поразмъкнат кашон, затрогваща с леко инфантилната си корица на някакви ръбати инопланетяни, излизащи от купон на Мъже в черно, размахващи нещо като караоке микрофон и денсещи в някой междугалактически бийт в Съни бийч да речем. И си представете каква невероятно приятна изненада ще ви покори от малкото книжле , видяло свят преди двадесетина плюс години, написано в строго наивистичен комунистически дух , отричащ капитализма на междузвездно ниво. Което лично намирам за очарователно.

За автора не знам практически нищо, което се оказва, че е  добре – не натоварвам текста с очаквания, а се оставям да ме очарова пълнокръвно с особени, оригинални идеи и наистина класно изпълнение, за каквото можем само да си мечтаем в съвременните сборници разкази на голяма част от уж актуалните ни автори. Кратки форми и едноименната повест ни повеждат през светове и измерения, ненатрапващи се с технологични и псевдо научни термини, а демонстриращи еволюцията на човечността и деградацията на човещината оттук до твърде много поколения отвъд, винаги по-добри от настоящите унищожители на родната планета, към които се числи гордо и нашето поколение. Въпреки привидно тежките теми, всъщност текстовете са изключително леки за четене, понякога леко усмихнати, понякога тъжно замислени, но с лесни за възприемане послания , и романтично – носталгична нотка за онези времена на свеж въздух и мечти, които помним, е поне някои от нас, с незаключените врати, ключа на ластик на врата и конструкторите , създаващи ракети с много труд и въображение.

Пред очите на читателя се понасят междугалактически пирати, оживели каменни статуи, бъдещи нарушители на екоравновесието в почти мъртвата земя, истинския Синбад, оказал се далеч по-голям пътешественик, отколкото можем да си представим, кораби минаващи през водите на времето и забравата, деца от далечни планети търсещи дома и правилния цвят на небето, и мачове между зомбясали футболни звезди и диви ритащи кентаври. Чиста приключенска фантастика за чисти духовно читатели. Спомняте ли си кога за последно сте се причислявали към тях?

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.