Лъвовълк

Танит Ли

tla93a tla97a tla100a

 Добре дошли отново в приказния свят на Танит Ли, където законите на природата са всичко друго, освен познати, но звучат логично, твърде логично, интимно близки и единствено верни, звънтящи с правота, каквато не чуваме в дневния си живот. Красивият език се разстила пред подготвения за магия читател, и го отнася в свят на мъртво слънце и много диви луни, на един бог създател и хиляди богове на хората , на една заспала цивилизация и народи, живеещи за бой, лов и убийства.  Една нищонезначеща принцеса бива нападната от диви хуноподобни разбойници, но бива спасена от гневен бог на живота, който я предлага в стъклена пирамида на отредения и жених – крал на северно племе в заспал в петвековна зима континент.  Само че, я дава вече заплодена със семето на огъня, израстващо в свръхразвит разум на млад полу-бог, опитващ се да намери своето правилно място в шахматната дъска на съдбата. И започва трудния път на фентъзийната голгота на един псевдо-спасител, готов да унищожи земята в опита си да я спаси от самата нея. А ние сме само невинните наблюдатели, които четат умислено и усещат непрестанното чувство за дежа ву, но не за нещо подобно прочетено, а за нещо такова сънувано, преживяно, мечтано. Или спомнено.

Фентъзи от най-висша форма, съчетаващо епика с философия, метафизика и етнология на митовете, генетична невъзможност и надчовешки процес на смърт и прераждане в свръх същества. Най-тъмните религиозни тайни и митове на стотици вери и надежди човешки шестват пред очите ни, в битка за сърцата на хората – горящи въглени в кладата на истинноста на етера – материя на божествата. Зимата открадва пролетта, девицата зачева бъдещ бог , син на троица двулични неясноти – богът създател, богът любовник на зимата, и богът – създател на звезди. Душите след смъртта пътуват в своя личен ад, от който могат да се преродят в момента , в който простят на себе си. Различните черни богове от сняг и лунна светлина се появяват от семето на богиня-нощ и утробите на шепа смели мъже и поне една не искаща да бъде такава – жена. Всичко, което считате за нереално е напълно възможно, реалността е толкова въпрос на избор, колкото и дишането. Идеите летят и експлоадират във величествени водопади от фантазии, които обаче звучат по-истински от всичко, което наричаме реалност. Някой е бил отвъд или навътре в някой сън, и е донесъл цялата мъдрост на едно сътворение. А ние имаме шанса да го разберем, и може би последваме.

2 thoughts on “Лъвовълк

  1. Има ли откъде да я намеря онлайн?
    Благодаря за рецензията 🙂

    • Точно тези май не съм ги виждала в електронен вариант, но то аз съм колекционер на Танит Ли, та имам почти всичко от нея на хартия, поръчвам ги през английския abebooks , и една книжка излиза по 4-5 паунда максимум с доставката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.